изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 18:57 EEST
Николай Михайлов: Изказването на руския патриарх бе тежък удар по русофилството в България    
Коментари „Държавата изглежда горе-долу нормално на фона на всички последни скандали. Все едно сме в едно риалити шоу. Така е от 1989 година“. Така психиатърът д-р Николай Михайлов коментира в предаването \"Лице в лице\" по БТВ последните скандали у нас, свързани с посещението на руския патриарх Кирил.


\"Недопустимо е руският патриарх да държи такъв тон на държавния глава. Ясно е, че от 1989 година се прокрадват идеите за смяна на националния празник 3 март, но това не дава право на патриарха да говори така. Срещу него имаше един безмълвен президент“, счята Михайлов.

„То е толкова, в някакъв смисъл меко брутално, това е парадокс да се говори така – меко и брутално,  на едно и също място, но срещу него имаше един сепнат президент и един физически немощен български духовен глава, който беше изолиран, изключен от разговора като безполезно присъствие, смаяно от тази агресия по време на Великия пост”.

Това, което се случи, около посещението на руския патриарх Кирил е важно и навява тъга, защото не трябваше да се случва така. Руският патриарх изненада със своето поведение и то не приятно, каза още д-р Михайлов.

„Руският патриарх дойде по време на великите пости, но вместо възвишени слова, той отправи тежки слова. Отговорено му бе от вицепремиера Валери Симеонов, който го направи доста примитивно. Волен Сидеров единствено се опитва лежерно да защитава изказването на руския патриарх“, каза той и допълни, че това е много тежък удар по русофилството в България.

Той отчете, че през последните години се наблюдава, че България се стреми да разтвори и омаловажи ролята на Русия и  да откаже благодарност. Целта е тази роля на Русия да стане пренебрежително незабелижима. Но това в никакъв случай не оправдава патрирх Кирил да държи този тон на държавния глава. Това е напълно недопустимо, поведението му беше меко брутално. В стила на руския патриарх имаше нещо във висша степен неприемливо и контрапродуктивно, от гледна точка на руския интерес.

Щетите от визитата на Кирил у нас ще бъдат проследявани доста дълго. Това е удар върху русофиската кауза в България. Сега по друг начин мнозина преживяват паметника на царя Освободител пред парламента и куполите на Александър Невски. Нещо е уязвено в тази благодарност на българина към Русия. Кирил поиска да отдадем не само божието, но и дължимото на кесаря, обясни д-р Михайлов, визирайки Путин.

Според него България е европейска страна, член на ЕС, а този идентитет е необратим. Геополитическа преориентация на страната е невъзможна, но е нелепа идеята  да създаваш пропаст между проевропейския политически елит и русофилски настроената част от обществото. Нелепо е обаче, че някои среди искат да поставят руската заслуга за тази война и освобождение наравно с някакви  финландци и др. войни, допълни Михайлов.

„Има нещо сериозно уязвено в историята за благодарност към руските войни. Има много дълга подготовка на това, което се случи на 3 март. Изказването на патриарх Кирил бе нелепа идея. Аз съм наистина огорчен от тази работа, която стана тук. Абсолютно недопустим тон. Какво станало е станало? Споменати са финландци. Ясно е, че и това е тенденциозно, нелепо. Но това е запазена марка на българския политически елит\", заключи психиатърът Николай Михайлов.

”Това, че нашата страна от 89-та г. се старае да разтвори ролята на Русия в българската история и да откаже дължима благодарност е известно, това усилие цели да разтвори руското присъствие в нашата история като в хомеопатен разтвор, да бъде нещо като молекула, много незабележимо, пренебрежимо и отстранимо от празничния календар. Защо да не сменим датата на националния празник, това стои някак си във въздуха открай време”, коментира още психиатърът.

„Патриархът на Русия е дошъл тук, за да изобрази духовно настроение и да покаже духовна зрялост на най-голямата православна църква. Вместо това един нюанс на тънко великодържавно високомерие, което беше пресрещнато по бутафорен начин от господин Симеонов, симетрично, но примитивно. Това собствено е свойство на главния мозък на този български политик, той говори така – брутално.

В стила на руския патриарх имаше нещо във висша степен неприемливо. От гледна точка на руския интерес  е контрапродуктивно. Щетите на това, което направи руският патриарх Кирил, ще трябва да бъдат проследявани нататък и не се знае колко дълго”, допълни д-р Михайлов.

В стила на руския патриарх имаше нещо във висша степен неприемливо. От гледна точка на руския интерес  е контрапродуктивно. Щетите на това, което направи руският патриарх Кирил, ще трябва да бъдат проследявани нататък и не се знае колко дълго”, допълни д-р Михайлов.

Никаква възможност за геополитическа преориентация на страната няма. Това не може да стане, освен в ядрен облак, следователно няма да стане.

Да говори с този тон на българския президент с идеята да образуваш пропаст между политическия елит, който е прозападно ориентиран, и по предположение русофилски настроеното население на България е нелепа идея, защото, атакувайки президента, ти атакуваш неговия народ, на който той е олицетворение по Конституция”. http://epicenter.bg
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди