изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 21:52 EEST
АЛО, ПЛЕВНЕЛИЕВ?: Италиански журналист пред БНР: Видях с очите си химическата лаборатория на джихадистите в Дума    
НовиниУдарите, нанесени срещу Сирия от САЩ, Франция и Великобритания според мен бяха безполезни, заяви Джан Микалесин, италиански журналист от вестник „Ил Джорнале“, който отразява Сирия като военен кореспондент от 2012 г., цитиран от БНР. „Доколкото си спомням, редица ракети дори не поразиха целите, срещу които бяха насочени. Ударите са провал във военно отношение, тъй като не промениха ситуацията на терен.



Башар Асад продължава да печели войната, а бунтовниците - да губят позиции“, каза той. От първо лице журналистът разказа какво е видял в контролирания доскоро от бунтовници район в Източна Гута. „Аз отразявах войната от територии, контролирани от сирийското правителство. Беше на 15 март, когато имахме възможност да посетим зона, наскоро завладяна от армията. Отидохме в Шифунийе - село, на 5-6 километра от град Дума. Заведоха ни в една двуетажна сграда. Казаха ни, че тя е била превзета съвсем скоро - 3 дни по-рано, на 12 март. Това, което видяхме вътре, беше химическа лаборатория. Видяхме 20-30 черно-сини контейнера, които според етикетите на тях съдържаха хлор - същото вещество, което се твърди, че е било използвано наскоро в Дума“, разказа Микалесин. „Видяхме празни гилзи, включително за минометни изстрели, които вероятно са били окомплектовани там. Разбира се, аз не можех да тествам съдържанието на контейнерите или да установя какви са тези химически вещества, дори не можех да прочета повечето от етикетите, тъй като те са от Саудитска Арабия“, добави журналистът. Според него тази позиция е била на „Джаиш ал Ислям“, същата групировка, която контролираше Дума в нощта на 7 април, когато предполагаемата химическа атака се е случила там. „Сигурно е и че групировката е подкрепяна военно и финансово от саудитците“, каза Микалесин. Според него медийното отразяване на войната в Сирия е едностранчиво още от началото й: „Тя е представяна само в черно и бяло, като във филм, в който едните са лошите, а другите са добрите. Медиите просто играят ролята, в която са призовани да бъдат от техните правителства и не мисля, че си вършат работата както трябва“.

https://www.blitz.bg
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди