изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:43 EEST
CNN: Вулканът Килауеа вече реве като излитащ самолет, местните тръпнат в очакване на катастрофалното изригване (ВИДЕО)    
По света На Хавайските острови, където на 3 март изригна вулкана Килауеа, е обявена най-високата – червена, тревога. Геологичната служба на САЩ предупреждава, че активността на вулкана може да се увеличи всеки момент, съобщава Си Ен Ен. Това би довело до нови изригвания на пепел и лава, експлозии в близост до кратера и образуване на вулканични пукнатини. На островите вече има 19 големи вулканични пукнатини. Към океана със скорост от 20 км/ч се стича поток от лава. Преди дни до кратера на вулкана бяха открити три нови дълбоки пукнатини, а застиналата лава достига височината на 4-етажна сграда.

Изхвърлянето ѝ е съпроводено от излъчването и на вредни газове. Окръг Пуна, където се намира вулканът, е обявен за зона на стихийното бедствие. Президентът на САЩ Доналд Тръмп изпрати помощ на Хаваите. От зоната на бедствието са евакуирани 2000 души. Разрушени са 27 жилища. Местните жители разказват, че вулканът издава „постоянен рев“, наподобяващ звука на излитащ самолет.



Този рев е прекъсван от оглушителни експлозии. Геолози обясняват, че активността на вулкана означава, че той „изпуска напрежението“. Това, обаче, не означава, че опасността от „голямото изригване“ не е отминала. По думите на Мишел Кумс, вулканът може да се „запуши“, когато нивото на магмата в кратера спадне и тогава налягането вътре може да се повиши. Тя заяви, че от екипа ѝ още не могат да кажат какво е предизвикало изхвърлянето на по-големи количества пепел вчера.

https://www.blitz.bg
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди