изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:09 EET
РЕШЕНИЯТА НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА 6.06.2018 - ВТОРА ЧАСТ    
Новини РЕШЕНИЯТА НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА 6.06.2018 - ВТОРА ЧАСТ






Одобрени са позициите на България за заседание

на Съвета по транспорт, телекомуникации

и енергетика

 

Правителството одобри българската позиция за предстоящите на 7-11 юни в различни формати заседания в Люксембург на Съвета по транспорт, телекомуникации и енергетика.

Министрите на транспорта от ЕС ще обсъдят предложенията от Пакета за мобилността (I и ІІ част). На заседанието България ще продължи да отстоява своите интереси, свързани с въпросите относно връщане „у дома“ на водача, ползване на редовната седмична почивка от водача в превозното средство, специфични правила относно командироването на водачите (Lex specialis), каботаж, превозвачи от трети страни, извършващи превози на територията на ЕС. Министрите ще дискутират и по предложението за Директива за електронните системи за пътно таксуване и обмена на информация, по предложението за регламент за защита на конкуренцията във въздушния транспорт и по предложението за директива относно пристанищните приемни съоръжения.

Министрите на телекомуникациите ще проведат преговори по предложението за регламент относно Акт за киберсигурността, който България подкрепя. За нас е важно, че в предложения общ подход се запазват във възможно най-голяма степен предвидените функции на Агенцията на ЕС за киберсигурност и по-конкретно тези, които са свързани с подпомагане на оперативното сътрудничество в случай на кризи или инциденти със значително  въздействие. Те ще проведат също ориентационен дебат по предложението за директива относно повторната употреба на информацията в обществения сектор.

Министрите на енергетиката ще проведат преговори по предложението за регламент относно Агенцията за сътрудничество между регулаторите на енергия. Те бъдат запознати също така с текущото състояние на преговорите по предложенията от пакета „Чиста енергия за всички европейци“. Въпреки големия обем работа, извършена от страна на Българското председателство, все още остават редица открити въпроси, които ще бъдат обсъдени на предстоящите триалози. България разглежда пакета като важна стъпка към постигане на сигурни и устойчиви енергийни доставки, както и по-благоприятна енергийна политика в интерес на потребителите на енергийни услуги.

Одобрена беше и българската позиция за заседанието на КОРЕПЕР II във формат Конференция на представителите на правителствата на държавите членки, което ще се проведе на 13 юни в Брюксел. На него България ще подкрепи направените от Литва и Малта предложения за назначаване на Ирмантаз Ярукайтиз и проф. Петер Ксюереб за съдии в Съда на Европейския съюз за периода от 7 октомври 2018 г. до 6 октомври 2024 г.

Споразумението за консултантски услуги

при въвеждане на тол системата се предлага

за ратификация

 

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Споразумението за възмездни консултантски услуги за подпомагане на Агенция „Пътна инфраструктура“ при въвеждането на Националната система за електронно събиране на пътни такси в България.

Подписаният на 9 май т. г. документ между агенцията и Международната банка за възстановяване и развитие предвижда използване експертизата на финансовата институция за успешното изпълнение на проекта „Проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т (Тол) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 т (електронна винетка)“.

За да бъде постигнато това, банката ще изпълнява дейности по контрол и осигуряване на качеството при внедряването на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа. Експертите й ще оказват помощ в процесите по надзор и последващо тестване на цялата изградена електронна система. Банката ще консултира изготвянето на анализ и определяне на тарифите за пътно таксуване и обхват на мрежата. За изпълнението на тази дейност ще бъде спазено европейското законодателство в областта на пътното таксуване. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще получи помощ и при въвеждането на Европейската услуга за електронно събиране на такси в България с оглед осигуряване на оперативна съвместимост.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди