изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:03 EET
БРОЯТ ДЕЛФИНИТЕ ОТ РЕЗОВО ДО ДУРАНКУЛАК    
Екология От началото на месеца в рамките на седмица (до 8 юни) екип еколози и доброволци от сдружение „Зелени Балкани“ обследва китоподобни в 12-милната зона от Резово до Дуранкулак. Те изпълняват проект „Проучване на китоподобни в Български териториални води"“, финансиран от швейцарска организация, съобщава кореспондентът на Радио Варна в Балчик Албена Иванова.


Проучванията на китоподобните в акваторията на България са малко и наличните данни за разпространение, численост, сезонна динамика, миграции, предпочитани зони са изключително оскъдни. Събирането на всякаква информация от наблюденията на тези видове и създаването на национална база данни е изключително важно за запълване на научната празнота. Това ще бъде основата за набелязване на конкретни мерки за опазването на тези защитени морски бозайници. В нашето море те са три: най-едрият бозайник Афала; Обикновен делфин; Морска свиня (муткур) – най-дребното китоподобно.
Екологът Димитър Попов от сдружение „Зелени Балкани“, който е ръководител на проекти по различни направления, основно свързани с морските проучвания, обобщи, че тази година са регистрирани около 50 срещи с китоподобни, които миналата година са били около 240. Наблюденията се извършват по линейни трансекти. Това е знак, че в тези териториални води е по-ниска плътността на разпространение. Но за да се каже къде са точно делфините, е нужно цялостно координирано изследване на отделните сектори на Черно море, уточни той.
Защо намалява популацията на делфини?
Главната причина за изчезване на делфина от Черно море е намесата на човек. Според природозащитниците рибарите са водещия проблемен фактор. Според последните риболова води до намаляване като цяло на морските риби, а от там прехраната за делфина води до пагубния спад в броя.
Не са за пренебрегване и фактите, които споделят едните потърпевши, а именно рибарите, според, които делфините редовно късат мрежите им, а от тук следва, че рибата в морето като цяло е намаляла.
Като главна причина за провеждане проучване броя на делфините в Черно море се оказва и налагане на нови изисквания в риболова, в случаи, че броят на делфини критично е спрял да се увеличава.
На последно място ще поставим и предвиждащата се тенденция около самия риболов в Черно море, според която се планува да бъдат използвани специални мрежи, които да предупреждават морския бозайник – делфина.





 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди