изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-03-25 @ 15:52 EET
БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН, ОСЪДЕН ЗА СВОДНИЧЕСТВО В ПОЛША, ЩЕ ТЪРПИ НАКАЗАНИЕТО СИ У НАС    
Ред и сигурностОкръжен съд - Добрич отказа да изпълни Европейска заповед за арест, издадена от полските съдебни власти, с която е поискано предаването на осъден за сводничество български гражданин. Съдебният състав се съобрази с изразеното от осъдения желание да изтърпи наказанието си в български затвор и прие да приведе в изпълнение постановената от Окръжен съд във Варшава ефективна присъда, която е влязла в сила на 11 декември 2017 година.


    В Полша 35-годишният С.Е. е бил осъден за деяния, извършени в периода от май 2008г. до декември 2011 година. Полският съд го е признал за виновен в това, че е склонявал жени към проституция и е извличал  изгода като събирал от тях неопределени суми. Наложено му е било ефективно наказание за срок от 4 години и 6 месеца.
    Мъжът е бил обявен за издирване с Европейска заповед за арест, издадена на 22 май т.г., от съда във Варшава. На 14 юни е бил задържан в Генерал Тошево, а на следващия ден му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.
    Днес в последната си дума пред Добричкия окръжен съд мъжът поиска да изтърпи наказанието си в България, за да може да бъде посещаван от роднините си. Желанието му беше подкрепено от неговия защитник и от представителя на Окръжна прокуратура.
    След преценка на събраните по делото доказателства и становищата на страните, Окръжен съд - Добрич счете, че искането на задържания трябва да бъде уважено. В мотивите за решението си съдебният състав посочва, че в случая се иска предаване на български гражданин, който трайно се е интегрирал в българското общество, създал е фактически връзки - семейни и икономически, които биха увеличили в значителна степен шансовете му за социална реинтеграция след изтърпяване на наложеното наказание.
    Съдът взе предвид и обстоятелството, че мъжът е осъден за деяния, извършени преди близо 10 години, като в дългия период от време е бил преимуществено в нашата страна, без да е извършвал престъпления. Съдебният състав прецени, че отдалечаването на българския гражданин от семейството, при наличие на малолетно дете, не би представлявало необходима и пропорционална намеса на държавните власти в упражняването на неговото право на личен и семеен живот.
    Воден от тези съображения съдът отказа да изпълни Европейската заповед за арест, а прие постановената в Полша присъда да се приведе в изпълнение от Окръжна прокуратура - Добрич. Решението подлежи на обжалване и протест в 5-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.

Окръжен съд - Добрич
Връзки с обществеността


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди