изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:57 EEST
НАЙ-СТАРИЯТ ЖИЛИЩЕН КОМПЛЕКС, ЧИЙТО НАЕМ НЕ Е ПРОМЕНЯН ОТ 500 ГОДИНИ    
Любопитно През 15 и 16 век известно германско семейство търговци се превръща в едни от най-богатите и най-могъщи банкери и рискови капиталисти в Европа. Семейният бизнес включва огромна империя от складове, фабрики и банки, а по-късно и от мини. В един момент семейството почти има монопол на европейския пазар на мед, като разполага с голямо влияние върху европейската икономика, както и върху политиката. Голяма част от ръста в богатството и влиянието на семейството може да бъде приписан на Якоб Фугер. Днес той се смята за най-богатия човек, който някога е живял, с нетна стойност на богатството си от 400 млрд. долара (днешни стойности), надминавайки индустриалците от 20 век, като Джон Рокфелер и Андрю Карнеги.

Започвайки през 1514 г., Якоб Фугер започва да инвестира част от своето богатство в изграждането на приют за бедни в град Аугсбург в Бавария, който нарича "Фугере". Построен като ограден квартал с индивидуални жилищни единици, той се счита за първия в света комплекс със социални жилища. Предназначен е за трудолюбиви, честни, но обеднели католици, които са в затруднено положение, без да имат собствена вина. Такива семейства могат да останат в "Фугере" срещу годишен наем от само един гулден, което се равнява на само 88 евроцента днес. Фугер настоява наемът никога да не се променя, дори и след петстотин години.


Дори във времето на Фугер, наемът е по-скоро символична такса. Това, което богаташът изисква от наемателите, е да се молят за него и семейството му по три пъти на ден. Днес условията за живот там остават същите, както и преди петстотин години - човек трябва да е католик, да е живял най-малко две години в Аугсбург и да е беден, но без задължения. Ежедневната молитва за основателите остава част от правилата на дома. Фугере е завършен между 1514 и 1523 г. Той е разширяван няколко пъти през следващите няколко века, като последната му част се появява през 1973 г. Преди това комплексът трябва да бъде напълно възстановен, след като попада под бомбардировките по време на Втората световна война.


Сградата е заобиколена от стена и има няколко входа, всички от които са затворени от 22 ч. до 5 ч. През това време само жителите могат да влязат или да излязат от комплекса. Всяка къща разполага с два апартамента с площ от 500 до 700 квадратни метра със собствена кухня, хол, спалня и малка стая. На гърба на всяка къща има малка градина. Най-известният жител на Фугере е прадядото на Волфганг Амадеус Моцарт - зидарят Франц Моцарт, който живее в комплекса между 1681 и 1694 г. Около 150 души живеят в него днес, като все още плащат годишен наем, еквивалентен на един гулден. Дори таксата за обиколка на Фугере е на стойност над четири пъти по-голяма от годишния наем.
Има обаче и други такси. Жителите трябва да плащат още 88 цента за поддръжката на местната църква, както и 85 евро за сметките за поддръжка и отопление. Фугере все още се администрира от потомците на семейство Фугер и се финансира чрез фондация.  https://www.blitz.bg



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди