изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:00 EEST
Колко сили има "Ислямска държава"? Македония арестува бойци на ИД    
Коментари В началото на август, на футболно игрище в Багдад, докато тече мач се взривява бомба. На място загиват няколко души, предимно деца. Преди това - отново в Ирак - снаряд гръмва по време на сватба в северната част на страната, убивайки част от гостите. В южния сирийска град Суейда в края на юли загинаха близо 200 души, а 30 бяха отвлечени при координирано нападение.


В Таджикистан пък четирима туристи бяха убити от нападатели с ножове. В Афганистан бомбените атаки причиняват смъртта както на местни хора, така и на войници от чуждестранните сили. В края на юли във Филипините взрив погуби 22 души.

Доклад: Радикализираните деца в Германия са риск за сигурността

Преди дни Македония арестува няколко души, свързани с радикална група. Общото между всички тези новини е \"Ислямска държава\".

Според данните за бойците на групировката, ИД продължава да бъде сериозна заплаха не само за Близкия изток, но и за Европа и Балканите, както заради клетките и бойците си, така и заради онези, които се завръщат в страните си.

Как \"Ислямска държава\" създаде световна мрежа от убийци

Последната налична информация за балканските бойци е от лятото на 2017. Според нея, 875 бойци от Западните Балкани се сражават в Сирия и Ирак. Грубо казано между 90 и 200 са от Албания, между 217 и 330 от Босна, между 232 и 300 са от Косово, между 100 и 146 са от Македония, около 30 от Черна гора, между 50 и 70 от Сърбия. Има също по единични бройки от Словения и Хърватия. Повечето от балканците се сражават за Ал Кайда, а друга част за \"Ислямска държава\", съставени в батальони, водени обикновено от албанци или босненци. Според анализатори на посочените данни, едва около 10%-15% от тези бойци са загинали.

Докато Босна, Албания и Косово са „по-известни“ сред анализаторите заради броя на гражданите си, воюващи във военни конфликти,

наскоро внимание започна да се обръща на съседна Македония.

Знае се, че около 110 македонци са в Сирия и Ирак, сражаващи се в Ал Кайда и ИД. През 2015 г. Македония прие промени в законите, които криминализират участието в конфликти – наказанието е от 5 до 10 години затвор, а ако някой е обвинен, че финансира изпращането на македонци в конфликти, подлежи на 5 години затвор.

Македония се превърна и в първата европейска държава, която е репатрирала публично свои граждани, намиращи се под стража в кюрдските райони на Сирия, заради участието им в редиците на \"Ислямска държава\".

В началото на август Скопие съобщи, че след среднощна акция са арестувани седем души на възраст между 23 и 41 години. По-късно, на 7 август, стана ясно, че седемте задържани са всъщност заловени в Сирия и върнати в Македония след сключена сделка за репатрация. Бойците са били превозени с американски самолет, а операцията е извършена под наблюдението на САЩ.

Американската администрация вече няколко пъти напомня на западните си партньори, че трябва да се погрижат за гражданите си, които се намират в затвори в Сирия, за да не им се даде възможност да останат на свобода. В момента около 400 бойци на \"Ислямска държава\" са вкарани в затвори в контролираните от про-кюрдските Сирийски демократични сили (СДС) територии в Източна Сирия. Тъй като СДС нямат юридическа сила над тези територии, съдбата на чуждестранните бойци от ИД е в ръцете на държавите, от които идват.

Руска ракетна атака уби сина на лидера на \"Ислямска държава\"

Четири причини защо не се вижда краят на сирийския конфликт

Примерът с Македония породи дебати в Западна Европа и особено във Великобритания. Лондон има сериозни проблеми с репатрирането на британски граждани, сражавали се за ИД, като най-наболял е случаят с участниците от т.нар. клетка „Бийтълс“ – екзекутори на ИД, които носят вина за смъртта на редица западни граждани. Заради легални пречки, британското правосъдие все още не може да намери начин как да действа срещу членовете на ИД, затова се обсъжда тяхното изпращане в САЩ, където да бъдат изправени пред смъртна присъда, но засега процедурата не е задействана.

Арестите, извършени както в Македония, така и във Великобритания и други европейски държави, повдига също въпроса колко в крайна сметка  са бойците на ИД. След като три години международна коалиция се сражава с джихадистите, а войната срещу тях беше обявена за успешна,

защо през август 2018 отново говорим за ИД,

заплахата от чуждите бойци и още повече – за атаки, извършени от групировката?

През декември 2017 г., говорителят на водената от САЩ коалиция срещу \"Ислямска държава\" заяви, че има около 1000 бойци на групировката в Ирак и Сирия. Предишните данни на коалицията говореха за 3000 бойци. Сега, през август 2018 г., след години на сраженията и успешни военни кампании срещу джихадистите в Ирак и Сирия, Министерството на отбраната на САЩ и документ на ООН изчисляват, че

в момента \"Ислямска държава\" разполага с между 15 500 до 17 100 бойци

в Ирак, и около 14 000 в Сирия. Очевидно е несъответствието в данните, предоставяно на обществеността досега.

\"Ню Йорк таймс\": Приказките за война срещу ИД са празен шум

Различните изчисления и данни идват от различни източници, които работят по различна методология. Броят на бойците е трудно да бъде установен и заради ситуацията на терен – сраженията в Ирак и Сирия са изключително тежки до ден днешен, а с достъп на място разполагат ограничен брой хора. Допълнително объркване предизвикват неофициалната информация и разликата между броя на чуждестранните бойци и броя на бойците на ИД като цяло.

Според експерта по радикални движения и бивш агент на ФБР, участвал в проследяването на основни фигури в Ал Кайда, Али Суфан, единственият извод, който може да се направи, предвид липсата на яснота, е, че \"Ислямска държава\" разполага с много повече бойци от посочения брой във всеки от излезлите досега доклади.

През 2014 г. Сирийската обсерватория за правата на човека отбеляза, че джихадистите разполагат с армия от близо 100 000 души. Много други, включително американската армия, не възприеха сериозно тези данни и занижиха броя на активните бойци. Наистина, допълва Суфан, с цената на огромни жертви и ресурси, местните коалиционни партньори изтласкаха \"Ислямска държава\" както в Ирак, така и в Сирия, но групата в никакъв случай не е безсилна. Дори когато днес се е свила от прото-държава към бунтовническа група, тя остава сред най-мощните терористични групи в историята, без да има недостиг на оръжия или бойци.

Според доклада на ООН, \"Ислямска държава\" разполага с около 4000 души в Либия, 3500 до 4500 - в Афганистан и няколко стотин - в Йемен и Филипините. Няма данни колко точно са симпатизантите на ИД на Балканите, но както стана ясно бойците от балкански страни са най-малко 800. Не трябва да се подценяват и новобранците в организацията – дори набързо събрана група от няколко бойци могат да бъдат сериозна заплаха за сигурността. Вече няколко пъти именно подобни групи извършиха ужасяващи атаки от Сирия до Таджикистан и Афганистан само за последните два месеца.

Примерът от Скопие показва, че координираните контратерористични действия са повече от нужни и те трябва да бъдат продукт на сътрудничество между държавите в Азия, Африка и Европа, за да има успех кампанията срещу групировката и нейното влияние. Тази тема особено засяга нашия район – Балканите – предвид сравнително големия брой граждани на балкански страни, заминали за Сирия, за да се сражават за Ал Кайда или \"Ислямска държава\".

https://www.vesti.bg

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди