изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:50 EET
Валентин Радев, Московски и Нанков подадоха оставки    
Новини
Трима министри подадоха оставки заради катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души. С поста си се разделиха вътрешният министър Валентин Радев, регионалният министър Николай Нанков и транспортният министър Ивайло Московски.




Трима министри от кабинета „Борисов 3” депозираха оставките си след тежката катастрофа край Своге, което отне живота на 17 души. В последния ден от работната седмица оставки подадоха регионалният министър Николай Нанков, транспортният Ивайло Московски и Валентин Радев - министър на вътрешните работи, предаде репортер на БГНЕС.
Днес стана ясно, че трима министри, отговорни за автобусната катастрофа край Своге да си подадат оставките е поискал премиерът Бойко Борисов в петък сутрин. Оставките на тримата бяха поискани от премиера Бойко Борисов. И тримата били заявили, че са готови да понесат политическа отговорност още на сутринта след трагичния инцидент. Това е станало на свиканото спешно от Борисов заседание в Министерския съвет.
Това е вторият ремонт в третия мандат на премиера Бойко Борисов. До момента от стола си на министър си тръгна проф. Николай Петров, който оглавяваше здравното министерство след информации за конфликт на интереси при обществени поръчки във ВМА. Има и двама министри, които подадоха оставки, но те останаха на постовете си. Преди няколко месеца това направи министър Теменужка Петкова заради сделката за ЧЕЗ и познанството ѝ със собственичката на фирмата-купувач - Гинка Върбакова. Впоследствие обаче Петкова остана на поста си. След това оставка Борисов поиска и на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Той я подаде, но майките на деца с увреждания излязоха на протест в негова защита и Петков остана на министерския пост.
На пресконференция в Министерски съвет днес Николай Нанков обясни, че проблемът в работата досега е в липсата на добра координация между ведомствата. „Координацията между ведомствата не е била на ниво. Ако имаше ежедневен контрол по спазването на ограниченията по пътищата може би нямаше да се стигне до този инцидент край Своге“, подчерта той. От своя страна вътрешният министър Валентин Радев каза, че са подали оставки, „защото така постъпваме в ГЕРБ, носим политическа отговорност”.
Докато се намерят нови министри, те ще продължат своята работа.
Спешен коалиционен съвет заради оставките на тримата министри искат от ВМРО. Според народния представител Искрен Веселинов, с този ход се цели да се тушира общественото напрежение, но има опасност да не се довърши разкриването на истински отговорните лица за трагедията край Своге. Веселинов каза, че ходът на ГЕРБ е бил изненада за тях и решението не е било обсъждано с никой от Обединени патриоти. Според него оставката на Нанков не е добра новина за сектора.
БСП смятат, че оставка на цялото правителство е единственият изход от политическата криза в момента. „Истината е следната - камилите се сменят, керванът си върви и от 10 години този керван се води от един и същи човек”, каза Кирил Добрев от БСП. Те като политическа сила не са изненадани от оставките и ги намират за доста закъснели, но смятат, че има още две възлови ведомства, където оставките също са много закъснели - задължителна оставката на Цецка Цачева и на Румен Порожанов.
ГЕРБ попитаха кога БСП и Корнелия Нинова ще поемат политическа отговорност. „Не приемаме нито една тезите на БСП, особено тези, свързани с корупцията. Кога БСП и Корнелия Нинова ще поемат политическа отговорност”, попита Тома Биков от ГЕРБ. От партията са категорични, че оставките на тримата министри е политическа отговорност.
Организатор на протеста в Своге смята, че оставките не решават нищо. „Трите министерски оставки, които са подадени, не решават нищо в този случаи. Трябва да бъдат открити хората, които са подписали този акт 16 за осъществяването на този некачествен ремонт”, заяви Александър Славков, организатор на протеста в Своге след тежкия пътен инцидент.
Народното събрание одобри кабинета „Борисов 3” преди малко повече от година, в началото на май 2017 г. Това е трети мандат за Борисов, предишните два приключиха предсрочно.
http://bgnes.com
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди