изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 01:03 EEST
БОЛЕСТ Е НАЛЕГНАЛА ТАЗИ ГОДИНА ДЕЛФИНИТЕ И ПОПУЛАЦИЯТА НА ТЯХНАТА ХРАНА – РИБАТА, СЕ Е УВЕЛИЧИЛА    
Лов и риболов
Това твърди Виктор Лучиянов - Fishmaster




След дъждовното лято ни очаква топла есен и силен риболовен урожай. Причините са няколко. На първо място, водата е необичайно чиста – явление, което май се наблюдава за първи път от поне 30 години назад. На второ, и не на последно място, специалисти твърдят, че тази година делфините са нападнати от някаква болест и популацията им е намаляла. Което, от своя страна, увеличава популацията на храната им – рибата.
Това твърди Виктор Лучиянов, първо известен сред рибарската гилдия като Професора, а през последните години като Фишмастера, заради легендарните му улови в Андаманско море.


Виктор Лучиянов е съсобственик  на хотел „Реджина Мария” в гр. Балчик, който днес е един от най-добрите хотели по българското Черноморие. В туристическия бранш го отвежда детската му мечта. Твърди, че успехът му се дължи  на чувството му  за справедливост. Друг фактор в тази посока е и екипът, който работи с него. Казва, че е оптимист и вярва в добрия резултат на всяко свое  поредно начинание. Трусовете в бизнеса с отрицателен знак не са му непознати, но винаги прави и невъзможното, за да ги преодолее.


2018-а се очертава доста успешна за Виктор Лучиянов и в личен план. Преди 3 години той качва собствената си лодка „FISHMASTER” –  Балчик на кораб и я транспортира до едно пристанище в Тайланд. След това сам плава с лодката си 100 км до Индийския океан, и по-точно до един остров в Андаманско море, името на който пази в тайна, за да се отдаде през зимните месеци на голямата си страст – риболова.
Защо точно Андаманско море? Защото там има много риби с трофейни размери, отговаря Фишмастера. През зимата в Черно море в България няма риба, а за истинският рибар не е важно къде ще спи и какво ще яде. Важното е да има въдица и слука. И никога не знаеш от другата страна на въдицата какво има. Затова, като свърши сезонът тук, Лучиянов отново ще замине за острова в Андаманско море. А докато го няма, лодката му се пази осторожно от местни племенни рибари.


Лодката Fishmaster Балчик има всяка зима средно по 40 влизания в открито море. Това е „очи в очи“ с непредвидими предизвикателства, бури, акули, китове.... Трябва да си доста луда глава, признава Лучиянов, но подчертава, че за тези три години има много приятели в Адаманско море и много български последователи. А и това място е един рай на земята, все още неосквернен от човека, допълва той.
В отбора на Fishmaster вече са съпругата му Цветелина Бориславова и синът им. „Вече си имам Fishmaster junior”, горд е таткото. Още от 4-годишен, джуниър  проявява интерес към хобито на баща си и получава подарък – професионална въдица и професионална макара. И то на ниво, на което много въдичари биха завидели. Нещо повече – дори камиончетата на хлапето вкъщи са с колесари с лодки. Всичките му играчки са свързани с морето. Има си въдици – от аматьорски до професионална. Има и първите уловени илария, сафридчета, разбира се, с помощта на татко. През февруари в Адаманско море тримата – мама, татко и джуниър уловили 40-килограмова риба джити. 
Какво се случва с всички уловени гигантски морски чудовища? Изяждаме ги с приятели, отговаря Лучиянов.


През миналата, 2017 година, Виктор Лучиянов постигна световен рекорд в гръцкото море, край Халкидики. На 22 юни Fishmaster, в екипаж с Йордан Кифов и Неделчо Петров, улови с изкуствена примамка чудовищен групер – дължина 176 см и тегло повече от 70 килограма. Невижданият екземпляр е уловен с въдица на 140 метра дълбочина. „Гърците бяха готови да ми платят 3000 евро за тази риба, но я хапнахме с приятели, направена по гръцки със средиземноморски сосове”, сподели Лучиянов. Според него, досега регистрираният рекорд за улов на групер с изкуствена примамка е 48 кг. Над 200 гърци са се снимали с деликатесната риба, преди да се пристъпи към приготвянето й. За този вид групер се твърди, че има най-добър вкус от всички средиземноморски риби.
Постижението на Виктор Лучиянов го класира на шесто място в света в общата класация на уловени групери на всякаква стръв.
Рекордът до момента не е оспорен. Изпратили сме документите в световната организация, като очакваме рекордът да бъде признат сред рибарската гилдия като топ рекорд, казва Лучиянов и допълва, че няколко пъти е пробвал да подобри рекорда си, но не се очаква това да се случи скоро. „Надявам се, че някой път отново ще се срещна с някой от братята на оня групер. Това е нещо, което остава за цял живот. Смятам, че това е рибата на моя живот”, споделя Виктор Лучиянов.


В отбора на „FISHMASTER” тази година се включиха  Виктор Лучиянов, Неделчо Петров, Ангел Табаков, Силвия Табакова, Краси – Върхара, Емил Димитров, Георги Михайлов – change, Цветелина Бориславова. След около 50 риболова в Андаманско море тази зима, Лучиянов, отчита, че тази година успехите на риболовците са надхвърлили всичките му очаквания. Уловени са повече от 40 GT /Grant trevaly/, 20+групъри, 5 King Mackerel, + snapers, много sailfish. Повечето риби от последния вид бяха целунати и освободени. Запазихме едва – две риби по молба на местното племе, казва Лучиянов.


Гръцкото море също бе слука за Фишмастера. На остров Самотраки той и екипажът му уловили групери, синегриди, маятико – риби с изключително високи вкусови качества.
За мен риболовът е хоби, макар някои да се шегуват, че Fishmaster отдавна е минал към професионалистите, защото количествата риба, които улавям,  са доста. Но аз съм богат на приятели човек и има с кого да я споделям, обобщава Виктор Лучиянов.  НДТ
Снимки: Личен архив



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди