изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:38 EET
50 ГОДИНИ КЪЩА МУЗЕЙ „ЙОРДАН ЙОВКОВ“ В ДОБРИЧ    
Култура Вече половин век в Добрич съществува музейна експозиция, посветена на писателя Йордан Йовков. Години наред през скромната къща на Абаджи Кольо преминават хиляди посетители, за да се поклонят пред творчеството на големия ни класик. Защото първата експозиция за Йовков в Добрич е уредена през пролетта на 1968 г. в родната къща на неговата съпруга Деспина – на ул. „Майор Георги Векилски“ № 18. Къщата е построена още в турско време. След като се преселва от с. Килифарево, Великотърновско, бащата на Деспина – Кольо Иванов Василевски (Абаджи Кольо), я купува, а през 1912 г. извършва основен ремонт, в резултат на който сградата добива сегашния си вид.


По повод 30-годишнината от смъртта на Йовков през 1967 г. възниква идея в родната къща на съпругата му в Добрич да се уреди музейна експозиция. Инициативата е на добричката общественост, тъй като през 1958 г. родната къща на писателя в Жеравна е превърната в музей. Целта на авторите на първата експозиция е да възсъздадат атмосферата от времето, когато младоженците живеят в този дом: края на 1918 г. – началото на 1919 г. Тъй като през 1968 г. съпругата на писателя вече не е сред живите (от юни 1965 г.), главен консултант на музейните специалисти е нейната най-малка сестра Цанка Лазарова, у която неизличим спомен оставят тези няколко месеца, когато младоженците Йордан и Деспина живеят в „голямата“, най-представителната стая на нейната родна къща, където са се венчали на 15 декември 1918 г. Тогава Цанка е ученичка във Варна, но през ваканциите се връща вкъщи и има възможност да опознае отблизо „бати Йордан“. С нейна помощ музейната възстановка е много близка до автентичния вид на къщата и адекватно съхранява и предава на следващите поколения духа на този дом и атмосферата на онова време. Това прави къщата особено атрактивна и предпочитана от посетителите, тъй като въздейства непосредствено върху техния емоционален свят. Едновременно с това този дом е една от малкото сгради в Добрич, които представят специфичната добруджанска архитектура от края на XIX – началото на ХХ век.

Къща музей Й. Йовков


Много интересни са спомените на Цанка Лазарова, съхранени в архива на Дом-паметник „Йордан Йовков“. Ето какво е написала тя: „Да отбележа и още една мой дейност. 1968 г. се отвори къщата музей „Йордан Йовков“. И там имам известен дял при създаването му. Каква радост изпитах, когато партията и съветът, решиха да запазят нашата къщичка, в която Йовков прекара най-хубавите си, спокойни, макар и краткотрайни, месеци от живота си след женитбата. Тук той намери и общува с много свои колеги и приятели от учителстването си в няколко добруджански села. По мои спомени реставрираха къщата. Постарах се да събера някои раздадени вещи и мебели. Дадох това, което беше запазено, като килим, чаршафи, покривки от времето, когато Йовков живя в тая къща. Подредих голямата стая, както я помня, когато живяха в нея. Придружавах зетя на Йовков Николай Попов, архитект и художник, фотограф, който направи всичките снимки из цяла Добруджа по стъпките на Йовков в малката изложбена стаичка в къщата. Днес хиляди почитатели на Йовков посещават къщата и може би чувстват в тая тиха и скромна обстановка неговия дух, неговия гений. От хубави по-хубави слова са вписани в книгата за изказвания и впечатления. Къщата бе открита от настоящия окръжен председател Георги Стоянов. Слово произнесе Любка Бобчева, която много направи за тоя дом музей „Йордан Йовков“.
Струва ми се, че тук, в тая къща, семейството прекара най-хубавите си месеци от живота. Тишина, домашен уют. Йовков тихо пристъпваше с калцуните, които тати му шиеше. Отвориш ли случайно вратата, от стаята напираше тютюнев дим. Бати Йордан много пушеше. На масата много листчета, на всяко от които написано по едно или няколко изречения. Йовков веднага се опомняше и отваряше прозореца. Седнал пред масата, достатъчно бе да вдигне глава и през прозореца се белееше варненското шосе. Проницателният поглед на Йовков бе винаги отправен натам. Та нали по това шосе се оттегляха последните български войски, за да освободят града на пристигащите отново румънски войски… Много малко се радва на свободна Добруджа, която само след няколко месеца напусна, за да не се върне вече никога в нея“.

Паметник на Люцкан


Новата музейна експозиция е тържествено открита на 27 май 1968 г. През 1975 г. в чест на 95-годишнината от рождението на белетриста къщата е реставрирана, а експозицията – разширена и обогатена. В резултат на активната проучвателска и събирателска работа фондът на Окръжния исторически музей в Добрич се обогатява с 272 оригинални експоната и над 1 300 материала за научно-спомагателен фонд за живота и творчеството на Йордан Йовков. Озвучена на няколко езика, годишно експозицията се посещава от 11 – 12 хиляди души. В нея се провеждат и различни културни събития: уроци по литература, кръжочни сбирки, тържества, срещи с писатели и др. През 1976 г. къщата е обявена за паметник на културата с национално значение, което я узаконява като недвижима културна ценност.
Макар в родния дом на Деспина Йовкова да е уредена експозиция за писателя още през 1968 г., тя дълго време няма официален статут на музей. Получава го едва през 1980 г. – по повод 100-годишнината от рождението на белетриста. С решение на Секретариата на ЦК на БКП № 558 от 12 юли 1978 г. за честване на 100 години от рождението на Йордан Йовков в гр. Добрич се изгражда и монументалната сграда на Дом-паметник „Йордан Йовков“, в която на площ от 1 200 квадратни метра е уредена голяма експозиция за писателя. Този внушителен мемориален музей в момента е един от Стоте национални туристически обекти и единственият у нас носител на архитектурен „Оскар“ – „Архскар“, присъден му през 1995 г. от Съюза на архитектите в България.
По повод 117-годишнината от рождението на Йовков през 1997 г. е извършена цялостна реставрация на къщата. Музейният обект е ремонтиран и по проектите „Красив Добрич“ и „Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация“. От 2012 г. в двора на музея с кошничка в ръка посетителите посреща Йовковият герой Люцкан от разказа „Последна радост“ – вестител на силата и крехкостта на красотата.
Днес родният дом на Деспина Йовкова разказва и една друга история: за образованата, фина, интелигентна жена, отказала се от собствените си амбиции, обрекла живота си на своя даровит съпруг. Не трябва да забравяме този житейски подвиг, това себераздаване. Скромната къщичка на ул. „Майор Георги Векилски“ в Добрич неизменно ще ни го припомня.

Кремена Митева
главен уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков“



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди