изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:17 EET
След силния трус в Индонезия: Над 400 жертви и стотици избягали затворници /ВИДЕО/    
По света

Геофизична агенция на Индонезия е критикувана заради това, че бързо след земетресението е отменила предупреждението за цунами, което в крайна сметка връхлетя Палу и околните райони с изключително висока скорост.



Броят на жертвите при двете земетресения и предизвиканите от втория, по-мощен трус вълни цунами в Индонезия надхвърли 400, предаде ТАСС. Правителството съобщи за 405 загинали и стотици ранени. Предишните данни бяха за 384 жертви.
 
Спасителите все още не могат да достигнат района на град Донгала, където бе епицентърът на земетресенията. Има опасения, че броят на загиналите може да достигне няколко хиляди.

Стотици затворници избягаха в индонезийския град Палу след силното земетресение, което срути стените на затвора, съобщават местни медии, цитирани от ДПА. 560 души са изтърпявали наказания в затвора. Над половината от тях са избягали, каза главният надзирател Адхи Ян Рикох, цитиран от държавната информационна агенция Антара. Той заяви, че надзирателите не са могли да предотвратят бягството, тъй като нямало ток и те били по-малко. Надзирателите освен това също е трябвало да се спасяват. Властите не са се опитали да заловят избягалите, тъй като са били ангажирани да помагат на пострадалите от земетресението и вълните цунами, каза още Адхи Ян Рикох.


 
Земетресение с магнитуд 7,5 и вълни цунами удариха град Палу, на около 1500 километра от столицата Джакарта, и района. Стотици хора са били на фестивал на плажа на Палу в петък, когато били връхлетени от вълни с височина до 6 метра, предаде Ройтерс. Геофизичната агенция на Индонезия отмени предупреждението за цунами 34 минути след като го издаде след земетресението, ударило североизточното крайбрежие на остров Сулавеси.

Днес в социалните медии агенцията е критикувана, като се поставя въпросът дали предупреждението за цунами е било отменено прибързано. Геофизичната агенция обясни, че е следвала стандартните процедури и е прекратила предупреждението на базата на налични данни от най-близкия сензор за приливи, на около 200 километра от Палу. Нямаме измервателни уреди в Палу. Така че трябваше да използваме данните, които имаме, каза Рахмат Трийоно, който ръководи центъра за земетресения и цунами към геофизичната агенция. Той допълни, че най-близкият измервател, който измерва промените в морското равнище, е отчел незначителна, 6-сантиметрова вълна и не е регистрирал гигантските вълни близо до Палу.


 
Не е ясно дали цунамито, което според властите е ударило Палу и околните райони с изключително висока скорост от порядъка на стотици километри в час, се е появило преди или след отмяната на предупреждението.

Въз основа на видеоматериалите в социалните медии, според нас цунамито се е появило преди предупреждението официално да бъде прекратено, каза Трийоно.
VESTI.BG








 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди