изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 07:11 EEST
ГОДИШНАТА СРЕЩА НА МЕСТНИТЕ ВЛАСТИ НЕ РЕШИ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ – НЕЗАВИСИМОСТТА НА ОБЩИНИТЕ    
Коментари

В Албена завърши тридневната XIII Годишна среща на местните власти. Много се говори, много се обеща, много се планува и отчете, дори много се яде и пи, но не бе решен най-важният проблем на общините в системата на пазарната икономика – независимостта им, а от там и реалната конкуренция за създаване на по-благоприятна среда за цялостно развитие.




Твърдя, че и следващата година общините с техните ръководства в цялата дъга на държавните, общински, политически и икономически структури ще продължат да бъдат пионки, а често пъти и играчки в ръцете на столичната пирамидална администрация – от основата до върха.

Такъв е животът!

И отново река от бежанци ще изтича от страната ни. Само през 2017 г. от България са избягали 45 836 души, а от Добричка област – 1557. Данните са официални. Реално колко са напуснали устойчиво развиващата се по евроатлантически път /според управляващите/ държава – само един Господ знае.

Такъв е животът!

Всекидневно ни манипулират, че сме длъжни да спазваме божествените насоки на Брюксел – на Европейската комисия и Европейския парламент. И на мен, и на хиляди, и на милиони българи ни се иска да живеем като в Германия, Франция, Белгия и други европейски държави. Недоумяваме само защо, след като най-могъщите европейски държави чрез мнозинството си евродепутати диктуват посоката на развитие на Европейския съюз и оказват невероятен натиск по съществени въпроси в България, та защо тези страни, тези държави не наложат и в България общините, както при тях, да имат независимостта и възможността да решават самостоятелно проблемите. Всички общински кметове, освен чувстващите се зависими от централната власт в София, потвърждават това, но… Но са безпомощни пред централите на законодателната, изпълнителната и съдебната власти, а и пред софийските медии.

Такъв е животът!

Ще живеем ли по-добре, или ще продължаваме да тънем в скандали, бедност и несигурност – това зависи най-вече от свободата на общините и кметствата да разрешават независимо местните проблеми, разбира се – в рамките на конституцията и законите на държавата, а и с помощта, държавническата/!/ помощ на централната власт.

Такъв е животът!

Останалото е игра на демокрация, бих казал по остро – лъжедемокрация!

Предстоят евроизбори. Е, и какво могат да сторят нашите евродепутати пред обединеното мнозинство на депутатите от Германия, Франция, Италия, Испания и т.н.?  Ако решат да воюват за интересите на България и ако имат пълната подкрепа на правителството, не влизаме ли в зоната на санкциите, подобно на Унгария?... А може би на Полша?...

Такъв е животът!

Предстоят и избори за местна власт. Има голямо значение местните хора кого ще изберат, но… Може би трябва да изпиша НО – с главни букви. Защото благословията – пряка и косвена, на държавните институции и политически избраните или назначени  в тях кадри е от съществено, може би дори пагубно значение. Поне сега сме свидетели местните власти да бъдат бушон на управляващите държавата и да търсят какви ли не възможности да решат един или друг проблем на населението, на избирателите.

Няма ли независима местна власт, няма демокрация, няма развитие!...

Такъв е животът!

Говори се, че при социализма всъщност е имало тоталитаризъм, а някъде дори абсолютизъм. Говоренето стана емблема на съвременна България! Малцина са тези, които се осмеляват да сравняват. Истината се крие в сравнението – не само как сме живели преди 30 години /дори 40-годишните вече не помнят/, а в сравнението и от днешния ден – как живеят, работят и управляват в другите държави, примерно Германия, САЩ, Швейцария, Холандия, Швеция, Белгия… Там, накъдето избягаха близо три милиона читави българи, където има пазарна икономика и многопартийност, но и успешно социално развитие, където не се страхуваш да започнеш самостоятелен бизнес, да си смениш работата, да се пенсионираш, да се разболееш, да народиш 2-3 деца, да пожелаеш детето ти да следва в престижно висше учебно заведение…

Такъв е животът!

Може и друг да бъде!

Но в България днес животът е такъв, какъв го виждаме с очите си и го изживяваме всеки за себе си, за семейството си, за една общност, която все още я има, макар и да боледува сериозно и да изчезва, но я има и се нарича български народ.

Такъв е животът! 

Димитър ДУКОВ

  1. ЮЖНА ДОБРУДЖА Е БЪЛГАРСКА! ТАКЪВ Е ЖИВОТЪТ!
  2. 25 ГОДИНИ С ПО-ДОБРИЯ ВЕСТНИК – „НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА“
  3. ТРИ В ЕДНО…
  4. БРЕ, КАКВА СТАНА ТЯ, ЧАК И ЧУМАТА ВЗЕ, ЧЕ ИЗБЯГА ОТ БЪЛГАРИЯ...
  5. ОТ ПОТСДАМ ДО ХЕЛЗИНКИ… С НАДЕЖДИ ЗА ЕДИН МИРЕН СВЯТ
  6. ПЪЛЕН УПАДЪК НА „ПОДКРЕПА“, ПОНЕ НА ЛИДЕРА ДИМИТЪР МАНОЛОВ
  7. БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ… ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ ДЪРЖАВИ…
  8. …И ДОНОРЪТ УМИРА…
  9. БАЙ ГАНЮ ПРАВИ… УЧЕБНИЦИ
  10. С ДВАТА КРАКА В… КИСЕЛОТО МЛЯКО
  11. ПРИНУДИТЕЛНО ЗАСЕЛЕНИ…
  12. ГОЛЯМАТА ТРЕВОГА НА СТОЛИЧНИТЕ МЕДИИ…
  13. ОТ КАЛОЯН И СИМЕОН СТИГНАХМЕ ДО ОРГАЗЪМ, А ЗАЩО НЕ И… КЛИТОР
  14. НЕ ВИ ЛИ БОЛИ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ ИЗЧЕЗВАМЕ, ЧЕ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ БЪЛГАРИЯ?...
  15. АЛО, ТЕЛЕВИЗИОНЕРКИ, ПО-КРОТКО КУДКУДЯКАЙТЕ…
  16. ИМА ЛИ КОРУПЦИЯ В БЪЛГАРИЯ, ИЛИ НЕ?...
  17. ПОДЛОГИ СРЕЩУ… ТОТАЛИТАРИЗМА
  18.  ПАУНИ В ПОЛИТИКАТА. КЪДЕ СМЕ НИЕ?
  19. ЗДРАВЕ И КЪСМЕТ ПРЕЗ 2018-А ГОДИНА!
  20. ТЪПАНИТЕ НА ВЛАСТТА ГЪРМЯТ: ЛИНИЯТА НА БЕДНОСТ ВЕЧЕ Е 321 ЛЕВА
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди