изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:50 EET
Това е най-огромната статуя на света! Ще я открият всеки момент и хиляди туристи по целия свят вече се готвят да я зърнат    
Любопитно
След повече от три години строителство най-голямата статуя в света ще бъде открита през ноември тази година. Огромната Статуя на Единството в Индия е с височина 183 метра, което е почти два пъти повече от Статуята на Свободата в Америка.


Огромният строеж представлява фигурата на Валабхаи Пател, един от основните активисти на движението за независимост в Индия в началото на 20-ти век. Той често е наричан и "Железният човек на Индия".


Фигурата ще бъде построена на изкуствен остров на река, който ще бъде съединен с континента с помощта на дълъг мост. Във вътрешността на статуята ще бъде изградена зона за посетители и музей с площадка за оглед.


За строежа на подобен монумент се използват сложни разработки. В конструкцията са вложени 5700 тона структурирана стомана, 18500 тона арматура, 75 000 м³ бетон и 22 500 тона бронзови листа. Общата стойност на един толкова необичаен паметник е около 320 млн долара..

Друг район в Индия също се опитва да постави рекорд за най-огромна статуя. През 2016 започна строежът на паметника на Шива Смарака и се предполага, че ще завърши през 2021 година. Тя се посвещава на краля на воините от 17-ти век и ще е висока 2010 метра.


Индия е дом на голяма част от най-високите статуи в света. Издигайки се сред една от най-почитаните в Индия реки, Нармада, сгушена в подножието на планински терен и заобиколена от природна красота, „Статуята на единството“ ще бъде един от важните паметници за индийската култура. Два пъти колкото Статуята на свободата и 5 пъти по-висока от Статуята на Христос в Рио, тя ще се извисява като най-високата статуя в света.


Проектирана е от Michael Graves Architecture & Design. Тя ще бъде висока 182 метра и ще изобразява Сардар Пател, първия заместник министър-председател на Индия. Проектът „Статуята на единството“ ще се състои от хотел, паметник, посетителски център и мост, свързващ статуята с град Кевадия.


Монументът ще се намира приблизително на 3,5 километра южно от язовир Сардар Саровар в квартал Нармада в Гуджарат. Проектът се ръководи от сегашния премиер на Индия Нарендра Моди.

Нейната цел е да популяризира постиженията на Сардар Пател в борбата за независимост на Индия.

Статуята се намира на основа, в която ще се помещават посетителски център и серия от изложбени зали, посветени на Пател и историята на Индия. Ще има галерия на 153 метра височина, която може да приюти до 200 посетители. Също така, тя ще осигури панорамна гледка към река Нармада, резерват Сардар Саровар и 12-километровия язовир Гарудешуар. Паметникът е проектиран като натуралистично и исторически точно представяне на първият заместник министър-председател на Индия.



Значителна част от проекта е инженерната намеса, необходима за укрепване на скалната част в речното корито на Нармада, където се издига статуята. Укрепването на основите и двете бетонни ядра е окончателно завършено и сега започва работа по вторичните структурни стоманени скелета, които ще служат като опорна система за бронзовите панели на статуята. Проектът ще се бъде с площ 20 000 квадратни метра.

Първоначално общата стойност на проекта се оценява на около 320 млн. долара. По-късно Larsen & Toubro печели през октомври 2014 г. с най-ниската си оферта от 2,989 crore (460 милиона долара) за проектиране, строителство и поддръжка на паметника. Строителството започна на 31 октомври 2014 г.

Някои акценти от този проект:

  • Бронзова облицовка на статуята;
  • Бързи асансьори, с които се намалява времето за преминаване на посетителите;
  • 22500 мегатона цимент;
  • 5 700 мегатона стомана и 18 500 мегатона армировъчни пръти;

Строителството

Консорциумът Turner Construction ръководи проекта. Много от членовете му са участвали в създаването на някои от най-високите структури в света, включително Бурж Халифа в Дубай. Статуята на единството ще се състои от две полусплетени бетонни цилиндрични ядра, заобиколени от стоманена рамка, която да поддържа външната облицовка. Предвиден е и 3-звезден хотел „Shrestha Bharat Bhavan“, който ще бъде в непосредствена близост до монумента.

Срокът за изпълнение е 56 месеца – 15 месеца за планиране, 40 месеца за изграждане и два месеца за предаване от консорциума.

Най-голямата индийска инженерингова компания Larsen & Toubro отговаря за проектирането, инженеринга, доставката, изграждането, експлоатацията и поддръжката на проекта „Статуята на единството“. Визията на паметника е дело на скулптура Рам В. Сутар. Близо 2400 работници работят на смени за изпълнението му.

Желязото, събрано чрез кампанията „Loha“, е било разтопено, превърнато в арматура и използвано в основата на статуята. Това прави гражданите на Индия съпричастни към изграждането на най-високата статуя в света.

Проектът е планиран да бъде завършен през тази година. Повече за него може да видите в клипа по-долу:


 
https://stroiinfo.com
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди