изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:56 EET
МАЙКА И ДЪЩЕРЯ ОТ ДОБРИЧ ЗАПЛАШЕНИ С ЕКСТРАДИЦИЯ В КИПЪР, АКО ДЪРЖАВАТА НЕ СЕ НАМЕСИ    
Общество

Адвокат Дарена Миткова от Добрич и дъщеря й Мария Христова са заплашени с екстрадиция в Кипър по безумен казус, споделиха те пред НДТ. И двете били обявени през 2016 г. с червена бюлетина от Интерпол с искане за екстрадиция от съда в Кипър. Жалбата е подадена от бившия съпруг на Мария – сърбина Иван Манойлович, с предишно име Ваня Иванчевич. В нея той твърдял, че двете са отвлекли дъщеря му от Кипър в България.




Оказва се, че и майката, и дъщерята не знаят, че Интерпол ги търси. А и никой от полицията в Добрич не ги е посещавал. Двете не се крият, живеят и работят в Добрич, имат постоянни адреси, а детето е третокласничка в местно училище. Мария получава официален развод с Манойлович през 2016 г. с две съдебни решения, с присъдени родителски права, режим за лични контакти с бащата, както и нотариално заверено пълномощно от бащата. Тя и дъщеричката й се прибират в Добрич и заживяват на постоянния адрес на майката, който е всеизвестен на всички институции.

На 4 октомври адвокат Миткова отива в КАТ – Добрич, да регистрира автомобил и изпада в потрес, след като служителката й казала, че е издирвана от Интерпол за отвличане на внучката си, а Миткова е отведена в Първо РУ. Същото се случва и с Мария, но на 7 ноември. Младата жена престоява няколко часа в ареста на районното управление.

„След развода бившият ми съпруг пусна жалба, като поиска детето да му бъде върнато в Кипър, където било обичайното му пребиваване. Фикс идеята му беше да получи кипърско гражданско, като използва брака си с мен. Прибегнах до развод, защото съм жертва на домашно насилие. Псувните и обидите бяха ежедневие. Плюенето, налитането на бой и шамарите – също. И всичко това се случваше пред детето. Той постоянно ме плашеше, за да изпълнявам заповедите му. Диктаторският му характер се пренесе и върху детето. То не смееше да му противоречи, защото той започваше да му крещи и да го плаши. Удряше го. Детето споделяше с мен, но от него го беше страх и дори от страх започна да лъже, само и само да не получава шамари. Детето беше сринато психически. Той му забрани да говори български, да говори за България, за баба си и дядо си, които 7 години са до нас. Дъщеря ми не знаеше и дума гръцки, но той насила я записа в гръцко училище, където тя всеки ден плачеше. Животът ни с този мъж 7 години беше кошмар. Иван Манойлович е агресивен и неконтролируем. Има психически проблеми, които особено се засилват, когато употребява алкохол. Всичко това се отрази и на дъщеря ми и аз категорично реших да се махна от него. Имам абсолютно всички документи. Не само, че не съм нарушила закона, но и пътувах с адвокат. Имам определение за родителски права още от 2013 г., когато започнах първото дело за развод. Имам официален развод с влязло в сила решение от 2016 г. Той много добре знае адреса ни в Добрич, телефоните ни – също. За какво отвличане ме обвинява Иван Манойлович” -  разказва Мария и допълва, че откакто са разведени, бащата не е виждал нито веднъж дъщеря си, нито пък е търсил някакъв контакт с нея. В продължение на две години той не е плащал нито веднъж издръжка за детето си – осъден е на 150 лева месечна издръжка, която обаче подозрително внесъл при съдия-изпълнител в Добрич преди два месеца.

През ноември 2016 г. е образувана преписка до Министерството на правосъдието на Р България по жалбата на сръбския гражданин Иван Манойлович, а отдел „Закрила на детето“ в Добрич започва проверка. През декември същата година Министерството на правосъдието на Р България отхвърля жалбата на сърбина като неоснователна.

Две години след това животът на Мария и на майка й отново се срива. И двете са изправени пред правен абсурд. Предстои прокуратурата да реши дали да уважи иска за екстрадиция на двете. Прокуратурата в Добрич си е направила отвод, тъй като Дарена Миткова е юрист. Предстои Главна прокуратура да разпредели двете дела в друг град. Според българското законодателство, делата могат да се гледат по процедура, а не по същество – тоест, да се проследи дали са спазени всички процедури по изготвяне на документите, а не дали всъщност има извършено отвличане. И още един абсурд – делото на адвокат Миткова ще се гледа преди делото на Мария, тъй като тя първа е арестувана.

„Аз съм безсилна в случая. Искаме Иван Манойлович да ни остави на спокойствие и да спре да ни стресира. Аз трябва да съм здрава, за да се грижа пълноценно за детенцето си. Ние просто се опитваме да се възстановим и да заживеем като нормални хора. Надявам се държавата бързо да се намеси и да бъде прекратен най-после този ужас“ - моли се Мария. Тя изпраща жалба до Президента на България, до Министър-председателя, до Главния прокурор, до Министерството на правосъдието, до Омбудсмана на България и до ред още институции. НДТ

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди