изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:40 EET
НОВ ТРУС УДРЯ СОФИЯ ДО ДНИ; МЛАДЕЖИ ОТ ДОБРИЧ СЕ СРЕЩАТ С ПРЕЗИДЕНТА ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ    
Новини Очаква се това да стане на 27 ноември - идния четвъртък. Прогнозата е на проф. Рангел Гюров от департамент "Науки за земята" на Нов български университет, цитиран от вестник "Стандарт". Земетресението обаче ще е с магнитуд 3-3,5 по Рихтер и ще се размине без жертви и разрушения, успокои Гюров. Трусът ще е заради настъпващото новолуние, обясни ученият.

Над 80% от тежките земетресения в последните години са били именно в такъв период, твърди той. Междувременно пък екип от американски и хърватски специалисти публикува в престижното научно сп. "Геолоджи" изследване, в което се твърди, че целият Балкански полуостров може да бъде застрашен от разрушителни земетресения, а крайбрежието и от цунами. Експертите проучили възможността за размествания на пластовете в района на Дубровник. Под морето там имало пукнатина, дълга 200 км, която се простирала към северозападната част на Балканския полуостров. Учените предполагат, че има вероятност целият полуостров да бъде поразен от разрушителни трусове с възможна сила до седма степен по скалата на Рихтер. Като последица от такова земетресение било възможно да възникне и "балканско цунами". Според учените обаче то нямало да е толкова силно като това, което връхлетя Индонезия преди няколко години, но във всеки случай би могло да порази крайбрежието и да причини големи щети.
******************************
Добричлийките Владислава Михайлова и Веселка Великова участват в провеждащата се от 19 то 22 ноември в столицата Десета национална есенна сесия на Българския детски и младежки парламент. Темата на форума е "Реализация на младите в България" и е с участието на представители на младежки и ученически парламенти и съвети от столицата и страната. Владислава и Веселка са на 18 години и са доброволки от Общинския младежки център в гр.Добрич. И двете са възпитанички на Езикова гимназия "Гео Милев".
НДТ – 21 ноември 2008 г.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди