изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:07 EET
Калоян Методиев: Дъждът охлади протестите, но те ще избухнат с нова сила въпреки репресиите    
Интервюта Калоян Методиев, политолог, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Протестите затихват. Измъква ли се правителството и от тази криза? Въпросът е към политологът Калоян Методиев. Добър вечер, г-н Методиев.

Калоян Методиев: Добър вечер.

Водещ: Каква е настоящата картина на управлението на България? Какво виждаме и какво не виждаме?

Калоян Методиев: Виждаме едно състояние, което е безпределно ясно мисля: от 28 страни в Европейския съюз ние сме на 28-мо място. Тоест, по всички показатели реални, ние сме държава, която е в определена криза. За да си на последно място в нещо, и то по множество трагични показатели, значи имаш системен проблем. Същевременно управляващите говорят за успехи, за нещо, което ще се случи положително в живота на обществото, ей сега, зад ъгъла, но протестите и всичко, което става в държавата, говорят, че това не е така. Тоест, имаме два прочита, които се разминават диаметрално. От такава ситуация обикновено се вижда, че нещо форсмажорно – дали ще са избори, дали ще са протести още по-големи, нещо трябва да се случи, за да се развърже този възел и тези две реалности, които са несъвместими.

Водещ: Според вас, измъква ли се правителството и от тази криза или тя крие затаен нонстоп?

Калоян Методиев: Нонстоп е, мисля че повече от година вече влизаме от скандал в скандал, дори и летните месеци, които обикновено са с по-ниска амплитуда на възможни скандали, минаха и в напрежение. Не мисля, че се измъква. Свидетели сме на агония, както вътре в управляващата коалиция, така и по отношение на решенията. Виждате, че самото избиране на вицепремиера в сряда беше свързано с преформулиране на парламентарното мнозинство. Имаме нова ситуация.

Водещ: Защо премиерът отказва да назове проблемите с истинските им имена, както и да посочи пътя за изхода?

Калоян Методиев: Не знам. Той трябва най-добре да отговори на този въпрос, защото е премиер за трети път, колкото и да се опитва да прехвърля вина на Костов, на царя, на БСП, на ДПС – всички предходни и помежду неговите мандати. В крайна сметка, той е премиерът в България, който в новата история е управлявал най-дълго, и трябва наистина сериозно да се замисли над идеята, че трябва да остане в страни от политиката. Не може всички останали да са виновни и да носят отговорност, а той единствено да е обърнат към светлото бъдеще, което ни обещава. Мисля че този наратив вече не върви. И в сряда по време на участието му в „Шоуто на Слави“ се видя абсурдността на ситуацията по тази линия.

Водещ: Казахте, че при гласуването в сряда на вицепремиера Марияна Николова наблюдавахме преформулиране на мнозинството и преформатиране на парламента, ако можем така най-грубо да го наречем. Тази ситуация докога ще продължи? Дистанцирането на „Атака“, влизането на „Воля“ и на двамата независими депутати – явлението допълнително не изтънява ли слоя под правителството?

Калоян Методиев: Абсолютно. Имайте предвид, че това е уникална ситуация, която наблюдаваме, защото лидерът на по-малката парламентарна група в управляващото мнозинство де факто отказва да гласува кандидатура на собственото си управляващо мнозинство, не присъства вкупом със своите депутати. Това е много рядък момент в политиката, не само в България.

Водещ: Да, за България е уникален. За първи път у нас се случва. Има ли подобни прецеденти в световната политика и държавно управление?

Калоян Методиев: Също е уникален. Разделителните линии между управляващи и опозиция са бюджета в общи линии и гласуването на персоналните промени в състава на Министерския съвет. Така че имаме политик, който е едновременно и в опозиция, и в управлението, какъвто е Волен Сидеров, имаме мнозинство, което се преформатира, и което отдавна предупреждават и политолози, и социолози, че може да увисне на гласовете на „Воля“. То така и стана в сряда. Дълго събираха символните 121 гласа, за да направят рокадата Симеонов-Николова, което също е показателно. Така че имаме всички елементи вече да говорим за криза, която трябва да видим, колко време в оставащите месеци ще продължи като агонизиращо управление, нека го наречем.

Водещ: Съществува ли в политологията термин, г-н Методиев, „перманентна парламентарна криза“?

Калоян Методиев: Защо пък не?

Водещ: Ние сме новатори в термините, така че защо не и този?

Калоян Методиев: Защо не и този? Парламентът или институцията, която се ползва с едноцифрено доверие от гражданите, при всички случаи, не е институция, която можем да кажем, че е в стабилно състояние. Нашият парламент отдавна е делегитимиран и очевидно и той се нуждае от някаква радикална промяна, за да може да заживее нов живот, който да се припознава от гражданите. Защото процентът на подкрепящите след избори е много по-малък от тези, които са излъчили съответните депутати, което също е нонсенс.

Водещ: Изборът в сряда на новия вицепремиер Марияна Николова постави много сериозен въпрос – по какъв критерий се избират министрите? Ние някак си досега избягвахме да си го зададем, но този въпрос виси със страшна сила.

Калоян Методиев: Да, отключиха се определени въпроси с нейната номинация. Тя може да е много добър професионалист, юрист или експерт, но политическият контекст към днешна дата е друг. Тази жена просто се оказа грешният човек на грешното място в грешното време, и мисля, че никой не вярва в нея отвъд този тесен кръг номинирали я, който я предложи. Виждате, че дори премиерът не се появи в Народното събрание за нейното гласуване. Тези три грешки: грешното време, грешното място и грешният човек показват, че нещата ще вървят към по-зле, а не към по-добре. Тоест, тази жена е лакмус, а не толкова фигура със собствена политическа тежест, какъвто беше номиниралият я Симеонов.

Водещ: И какво показва този лакмус? Защото как ще работят занапред тези хора? Премиерът не идва на гласуването на новия си първи вицепремиер.

Калоян Методиев: Ето още един феномен на ситуацията през последните 24 часа. Това прави нещата все по-абсурдни от гледна точка на стабилност, предвидимост, спокойствие. Да не изключваме тук и конфликта с президента, който върви нонстоп между управляващите. В четвъртък мнозинството отхвърли вето по закон, който изкара хората на улицата. Така че нещата ще вървят към по-зле за управляващите, според мен.

Водещ: От 11 пъти вето, парламентът подкрепи само едно от тях – върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Какви са движещите мотиви на различните политически играчи в този сюжет: президентско вето и отхвърляне на президентско вето? Имаме президент, имаме правителство, имаме парламент – какви са движещите мотиви на всеки един от тях?

Калоян Методиев: Движещите мотиви на управляващите вече стават все по-ирационални. А идеята е тук, че трябва да се прави всичко срещу президента, идеята е, че трябва да се прави напук, той да се очерня, да се влиза във фронтална атака срещу него с всички възможни средства. Това вече не може и да се скрие. Върви фиксация върху неговата личност, което ми се струва също странно и го слагам към тези парадокси, които вървят, защото най-малко от чувство за самосъхранение те трябва да си дават сметка, че той е с 2-3 пъти по-голям рейтинг отколкото този на правителството или на водещите фигури в него. Най-малко от чувство за самосъхранение те нямат полза от този сблъсък. Отделно, че в момента президентът се явява говорител на изключително широки слоеве от обществото, които не са доволни от промените, които се случват за едно, за друго, от състоянието, в което се намира държавата. Така че той в случая се явява изразител на определени настроения. Не виждам как от този конфликт правителството ще спечели, а знам просто как ще свърши цялото нещо.

Водещ: Г-н Методиев, ако се поставите на мястото на управляващите, дали пък няма да видите, че президентът също върви насреща – срещу тях, фронтално и напук. Това са 11 вета. Досега не сме имали толкова отхвърлени закони от нито един държавен глава.

Калоян Методиев: Вижте, държавата е в много тежко състояние. Това, с което почнахме – на 28-мо място сме от 28 държави в Европейския съюз. Промяната минава през много тежки реформи. Но те се правят, когато имаш легитимност, когато имаш условия да го направиш. Първите 6 месеца на това правителство се изпуснаха, когато можеше да се правят непопулярни мерки. Отделно, не се отчитат условията в самото общество, което е бедно, което е в много тежък демографски колапс. Трябва да се търсят компромисни решения. И те трябва да вървят и между институциите, и между управляващи и граждани. Други 6 месеца се загубиха, за да оправяме Западните Балкани, да оправяме европейската политика, и да говорим колко сме велики по време на председателството. Тоест, няма го вече времето на толерантността към това правителство да въвежда подобни мерки. Това са новите реалности, ако не се съобразяваш с тях, е нормално да стигнеш до такива конфликтни нива и с президентската институция, и с обществото, и с опозицията, и с всички страни, които се сетите.

Водещ: Кога ще дойде развръзката и какъв ще бъде епилогът?

Калоян Методиев: Развръзката най-вероятно ще дойде през зимните месеци – януари, февруари, март. Ако не дойде тогава, ще е истинско чудо. Епилогът засега е отворен, защото управляващите все още имат доста ресурси и могат да решат да правят нещо нестандартно, което ми се струва обаче все по-малко вероятно.

Водещ: Какво ще бъде това нестандартно нещо? Как ще изглежда то? Онова нещо, както казваше Радичков.

Калоян Методиев: Нямам идея какво може да роди въображението им. Очевидно ще се върви към грандиозни акции, към някакво зайче от цилиндъра. Но пак казвам, струва ми се все по-малко вероятно като сценарий, че могат да измислят нещо. Самият факт, че аз в момента не мога да се сетя, какво те могат да направят, го оставя единствено в полето на теорията.

Водещ: Е, те може да са креативни, могат да измислят нещо – знае ли човек?!

Калоян Методиев: Могат.

Водещ: Протестите затихват, но тлеят. Ето това тлеещо недоволство също е нов феномен.

Калоян Методиев: Да, дъждът ги охлади, можем да кажем, но всичко е само временно. Това, че тръгнаха с репресии да мачкат протестите, е много ясен индикатор, че тези протести ще избухнат с нова сила отново и някъде. Подобна енергия не се губи, само се трансформира. И това, че почнаха да налагат фишове, актове, проверки на хората, мисля че ще доведе само до още по-голямо озлобление, което ще изчака подходящия момент, за да избухне. И там направиха грешки управляващите, че се опитаха със силови мерки да тръгнат срещу тези протести, а не да ги освободят, да им дадат поле да се излеят, да се изразят, да се освободят.

Водещ: На още един политически феномен бяхме свидетели в сряда – вместо да дойде и да обоснове вицепремиерската оставка и номинация в парламента, премиерът предпочете да отиде в един телевизионен формат за интервю. За кого беше полезен този разговор между премиера Бойко Борисов и водещия Слави Трифонов в едноименно шоу?

Калоян Методиев: Вижте, Трифонов, според мен, си заби главата в плочките. Вместо да направи замисления пиар на Борисов, настрои всички и срещу него, и срещу себе си. „Фейсбук“ например ги смля и двамата, защото той години наред възпитаваше публиката си в омраза към същия този премиер. Но да не забравяме, че и двамата тръгнаха заедно в политиката, дори по думите на Борисов, доколкото си спомням, шоуменът е искал 50% от тогава създаващата се партия ГЕРБ. Явно някъде пак успяха да се срещнат двамата след толкова години.

Водещ: Сега г-н Борисов да не получи 50% от шоуто на Слави?

Калоян Методиев: Не знам. Това също е авангардна идея, която може да влезе в предложението за нестандартни ходове от тяхна страна. Но фактът си е факт. Според мен, и двамата снощи направиха един гаф – вместо да изпише вежди Трифонов, извади очи.

Водещ: На кого ги извади – на премиера или на зрителите?

Калоян Методиев: Собствените си и на премиера, двамата ритуално.

Водещ: Г-н Методиев, според ваша прогноза изборите кога могат да дойдат? Кога да ги очакваме? Всички само това питаме. Аз този въпрос го задавам от една година насам.

Калоян Методиев: Аз го казвал и преди една година, най-вероятно април-май да ги очакваме.

Водещ: Тоест, с европейските?

Калоян Методиев: Да, може би с европейските, ако успеят да изкарат дотогава. Ако не – може и април по-рано да се изтеглят, ако нещо форсмажорно се случи в първите седмици на януари.

Водещ: Дали премиерът Борисов ще повтори същия успех от предишните два варианта на своето оттегляне?

Калоян Методиев: Трудно ми е да отговоря на този въпрос. Той все още има огромните ресурси, огромната инфраструктура.

Водещ: Кажете ми в какво се състоят тези огромни ресурси, тази огромна инфраструктура? Избройте ги, моля ви.

Калоян Методиев: Сега ще ги изброя. Най-малкото това е цялата местна власт в държавата. В общи линии след последните избори не остана на картата нищо друго, освен ГЕРБ, и то на кметовете на големите градове, на по-малки, на села и т.н. Тоест, те разполагат с мрежата, която е на първото ниво. След това, те са управляваща партия – огромен работодател в държавата. Това е партия с огромни финансови ресурси, с милиони в сметките си. Медийно представена. Контролират по-голяма част от министерствата. Ако това не е ресурс, няма какво друго да е в политиката. Разбира се, от друга страна са с падащ рейтинг, умора, изхабяване. Това са нещата, които пък са негативни, които отнемат от тази сила. Но все още те са първа политическа сила и в никакъв случай не бих ги подценил. Освен това натрупаха огромен опит през последните години и действително раздялата този път с властта няма да е толкова лесна и безпроблемна.

Водещ: Но от другата страна на кантара е вековната злоба на роба, както казва поетът.

Калоян Методиев: Да.

Водещ: И не знаем какво ще роди нощта из мъртвата си утроба. Говоря за Гео Милев и поемата „Септември“. Тя така започва – нощта ражда.

Калоян Методиев: Нощта е бременна в момента, и виждате, че всяко нещо може да се превърне в символ. Едни майки – 20 жени останали, отчаяни, с черни тениски, останаха на улицата в последните месец и половина, и въпреки това постигнаха целта си. Така че да не подценяваме символите, да не подценяваме и драматичността на момента. Всичко може да отключи нови процеси и нищо не е за подценяване. Просто, България я чака гореща зима с много неизвестни.

Цоня Събчева

http://epicenter.bg

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди