изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 14:04 EEST
ПО СВЕТА - НАКРАТКО    
НовиниПРЕЗИДЕНТИТЕ на Русия Владимир Путин и на САЩ Доналд Тръмп ще имат двустранна среща на 1 декември в 14.30 ч. по Гринуич, в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес. Датата и часът на срещата фигурират в документ на Кремъл, видян от Ройтерс.     Вчера съветникът на Кремъл Юрий Ушаков каза, че двамата лидери ще се опитат да намерят изход от задънената улица, до която са стигнали отношенията им, припомня Ройтерс.



НАЙ-МАЛКО ТРИ, а не едно земетресение заплашват Истанбул според турския учен проф. Ахмет Ерджан, съобщава турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.
"Очакваното в Истанбул земетресение няма да бъде едно", казва ученият, според когото ще има най-малко три последователни земни труса. Показателна за това е характеристиката на земетресенията, станали досега в района на Мраморно море, посочва той.Според това къде ще се случи, земетресението може да бъде с магнитуд между 6,4 и 6,7 или между 7 и 7,3 по Рихтер в зависимост от енергията, която ще освободи.Ученият не очаква да има земетресение преди 2033 г., като според него най-вероятно силен трус в района може да се очаква след 2045 г.
"Най-вероятните години са между 2040 и 2050", смята той. По думите му в резултат на труса може да загинат 15-20 хиляди души.Голямо земетресение в района на 17 август 1999 г. с магнитуд 7,4 по Рихтер доведе до смъртта на над 17 хиляди души. Епицентърът на земетресението беше в Мраморно море. Трусът продължи 45 секунди.


Румъния може да "вдига скоростта", за да фиксира валутния си курс към еврото през 2024 година, но не се състезава с България по пътя към еврозоната, тъй като първо трябва да бъде сигурна, че икономиката й е достатъчно стабилна, съобщава Блумбърг.     Трите най-нови страни членки на ЕС - България, Румъния и Хърватия - чертаят планове за преминаване към еврото в момент, в който представители на ЕС настояват за по-строго проучване на потенциалното членство в блока. България, чиято валута вече е фиксирана към еврото, не успя тази година да влезе в т.нар. чакалня на еврозоната или европейския валутен механизъм ERM-2, след като ЕС постави допълнителни, по-строги условия.


САЛОМЕ ЗУРАБИШВИЛИ, подкрепена от управляващата партия "Грузинска мечта", печели втория тур от президентските избори в Грузия с 59,52 на сто от гласовете. Нейният съперник ГриголВашадзе, издигнат от основната опозиционна сила - "Единно национално движение" на бившия президент Михаил Саакашвили, събира 40,48 процента.Саакашвили, който сега живее в изгнание в Холандия, призова грузинците да не признават резултатите от президентските избори и да започнат в четвъртък "масово неподчинение на властите". 

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди