изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 09:48 EEST
ПО СВЕТА - НАКРАТКО    
НовиниИТАЛИАНСКАТА ПОЛИЦИЯ съобщи днес, че е арестуван новият бос на сицилианската мафия Сетимо (Сетимино) Минео и още десетки заподозрени, предадоха Франс прес и ТАСС. Минео - 80-годишен бижутер, и още най-малко 45 души са заловени точно преди насрочената церемония за неговото "коронясване" на специално събиране на Коза ностра. Повдигнати са обвинения за престъпен сговор от мафиотско естество, изнудване, незаконно носене на оръжие, подпалвачество и др.


ТЕЗИ ДНИ АМЕРИКАНСКАТА
валута рязко поевтиня, като реагира на изявлението на председателя на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джером Пауъл, че лихвените проценти сега са малко под неутралния диапазон. Финансистите спокойно се отнасят към такива колебания, но предупреждават: до края на 2019 г. доларът ще влезе в низходяща траектория и то в продължение на много години. Милиардерът и инвеститор Рей Далио е сигурен: Курсът на долара ще рухне с 30% поради "тройния дефицит на САЩ", което в крайна сметка ще доведе до неизбежното - доларът ще загуби статута си на световна резервна валута.

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО РЕДКИ
златни и сребърни монети бяха открити на мястото на древното средиземноморско пристанище Цезарея (Кесария) в Израел. То е било оставено от кръстоносците и не е било намерено цели 900 години. Находката е малко бронзово гърне с 24 златни монети и обица. Гърнето е намерено между два камъка в кладенец в къща в квартал, датиращ от преди 900 години. Монетите са датирани от края на 11-и век. Възможно е те да бъдат свързани с периода на кръстоносните походи и завладяването на града през 1101 година. Повечето от жителите на града са били избити от армията на Балдуин I между 1100 и 1118 година. Бронзовото гърне, което само по себе си е ценно, е било скрито между камъните в дълбок метър и половина кладенец. Сред монетите има 6, които са сечени от византийския император Михаил VII Дука.

НОВА ТЕХНОЛОГИЯ, основана на ускорител, разработена от лабораторията SLAC и университета в Станфорд има за цел да намали страничните ефекти на раковата лъчева терапия и нейната продължителност. Учените са разработили новия метод за лъчелечение на рак, при който облъчването се намалява от няколко минути до по-малко от секунда. "Днес милиони пациенти по света получават само палиативни грижи, защото нямат достъп до лечение за рак. Надяваме се, че нашата работа ще допринесе за възможно най-доброто лечение на повече пациенти на повече места", заяви Били Лу, доцент по радиационна онкология в Станфордското училище по медицина.



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди