изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:59 EET
РИБАРИТЕ ОТЧИТАТ УСПЕШЕН ЕСЕНЕН СЕЗОН, С ИЗОБИЛИЕ ОТ ВСЯКАКВА РИБА    
Лов и риболов „Есенният сезон бе много успешен за риболовния бранш, с изобилие на всякакви видове риба – паламуд, чернокоп, сафрид, барбун”, коментира пред Дарик каварненецът Джемалидин Алиев от УС на сдружение „Черноморски изгрев”, в което членуват 50 риболовни кораба.


В момента на юг се вади чернокоп и барбун, а на север – калкан, защото до края на годината трябва да се приключи квотата от калкан за България.
Тази есен най-много излизали чернокоп и барбун, а по таляните имало също зарган и паламуд.

В бранша отчитат, че риболовът тази година е бил по-добър от миналогодишния, защото през 2017-а пасажите с чернокоп и барбун не са били толкова изобилни. Тази година те се появили още през август, а миналата – едва през октомври.
„Все по-малко хора искат да се занимават с риболов. Нашата професия е много тежка, ние работим по 12, 15 дори 18 часа и много трудно вече се намират хора, които да се занимават с това. За съжаление не виждам решение на проблема”, посочва Алиев.

Той също е потърпевш, защото не може да намери екипаж за кораба си. „Преди се работеше с по 4-5 души екипаж , сега едва се намират рибари. Занаятът е тежък, млади хора в него няма”, казва Алиев пред Дарик радио Добрич.
За него риболовът сега е само хоби. „Краста е, като се запалиш, трудно можеш да се откажеш. Това е и удоволствие, и хоби, макар и тежък труд, но това нещо ти остава в сърцето за цял живот”, споделя Алиев, който е рибар от 25 години.

Той казва, че не е усетил замърсяването на околната среда и климатичните промени да са оказали влияние на морето и рибата в него. Добавя, че по европейските програми, свързани с рибарството, през новия програмен период се предвиждат специални мерки за прочистване на морското дъно.



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди