изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:37 EEST
Банкова - episode 4 /The best/ | 315 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Банкова - episode 4 /The best/
Автор: Anonymous да 2007-04-20 @ 07:05 EEST

КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ ГЛОБИ ДИРЕКТОРА НА ТД НА НАП – ДОБРИЧ
 

Приходната администрация трябва да възстанови на родители незаконно взетите пари

В статия на в-к „Новинар” – „Добруджа отново е извън България” в броя от 13.06.2006 г. ви запознахме с дискриминационната практика, прилагана от Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите /ТД на НАП/ в Добрич. Приходната администрация в града незаконно прихвана на родителите от данъка за възстановяване затова, че са отглеждали едно или повече непълнолетни деца дължимите здравноосигурителни вноски без те да са установени по основание и размер. Порочната практика беше прилагана само в Добричка област и като следствие бяха ощетени хиляди родители, а Директорката Петя Банкова се похвали, че е напълнила бюджета от тези вноски с над 150 000 лева. Данъчно осигурителният процесуален кодекс /ДОПК/ наистина дава право да се прихващат от сумите за възстановяване, но само тези, които са за погасяване на изискуеми публични вземания. Същият кодекс я задължава да прилага законите точно и еднакво за всички лица /чл. 2, ал. 1/. Събирането на държавните и общинските публични вземания може да се извършва само когато има влязъл в сила акт, издаден от компетентен орган, а такъв няма.

След нашата публикация Зам.-шефът на НАП - Красимир Стефанов отговори, че ще се извърши проверка в Добрич и, ако се установят нарушения, незабавно ще бъдат взети мерки. Той също обясни, че здравните и задължителните осигурителни вноски, за да бъдат прихванати, трябва да бъдат установени с акт за установяване на задължения, с ревизионен акт или декларация, подадена от задълженото лице. Не подлежат на прихващане суми, задължението за внасяне на които е за сметка на работодателя. „Взетите мерки” от НАП какви са – не знаем. Незаконно взетите пари от родителите никой не върна и мерки спрямо Директорката Петя Банкова не бяха предприети.

С Решение № 6А от 05 февруари 2007 г. Комисията за защита от дискриминация установява, че спрямо жителите на Добричка област е нарушен основния принцип на равенство пред закона, установен в чл. 6 от Конституцията на Република България, както и на разпоредбата на чл. 2, ал. 1 от ДОПК. Комисията намира, че в случая следва да постанови преустановяване на нарушението и възстановяване на първоначалното положение отпреди издаване на актовете. Това означава, че на близо 2000 семейства в Добричко, актовете трябва да бъдат отменени и незаконно прихванатите суми възстановени.

На Директора на ТД на НАП – Добрич Петя Банкова, Комисията за защита от дискриминация налага административно наказание – глоба в размер на 500 лева. Освен това са и постановени и принудителни административни мерки - въздържане занапред от извършване на установеното нарушение и спазване на правото на равенство пред закона и равенство в третирането, като в 30 дневен срок е длъжна да уведоми Комисията за предприетите от нея мерки.

Въпросът, който си задаваме защо продължават да се търпят на такива постове некомпетентни хора остава все още висящ.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди