изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:03 EEST
ЕДНА ТРЕТА ОТ САМОУБИЙСТВАТА СА НА МЛАДИ ХОРА    
Общество59 добруджанци са се самоубили през м. г. Около 20 процента от децата посягат на живота си заради конфликт с родителите, възрастните пък - заради самота и безработица

59 добруджанци са сложили край на живота си през м.г., съобщи за НДТ управителят на Областния диспансер за психично здраве "Д-р Петър Станчев" в Добрич д-р Евгений Георгиев. Броят на самоубийствата през последните три години е почти еднакъв, пикът е бил през 1997 г., когато са били 73. Черната статистика сочи, че около 33 процента - една трета, от тях са на млади хора - до 19-годишна възраст. Според д-р Евгений Георгиев, през 2001 и 2002 г. България е била на второ място по самоубийства в света на деца под 14-годишна възраст. През м.г. Добрич също се вписа в тази статистика - край на живота си сложи 14-годишно момиче. През 2003 г. през детско отделение на добричката болница са преминали 69 деца с отравяния, четири от тях са починали. Според д-р Георгиев, в повечето от случаите става дума за нещастни случаи, предимно за отравяния с лекарства.
При реализираните самоубийства най-голям е делът на хората над 50-годишна възраст. Те посягат най-често на живота си, защото са самотници, заради безработицата, психично заболяване. При децата като най-честа причина - в около 20 процента от случаите, се посочва конфликт с родителите, конфликти между съпрузите, раздяла с близък човек. Няма деца, посегнали на живота си заради скарвания с учители или заради лош успех.
Опитите за самоубийства са по-чести при жените, в много случаи те ги правят за демонстрация, особено в тийнейджърска възраст, коментира лекарят. При реализираните самоубийства съотношението мъже жени пък е четири към едно. Най-предпочитаните начини за слагане на край на живота са обесванията и отравянията - в около 95 на сто от случаите. При опитите за самоубийства хората най-често прибягвали към медикаменти и различни вещества - селскостопански препарати, отрова за мишки и др. Наскоро психиатрите са имали случай на опит за самоубийство чрез отказ от медикаменти - болен човек отказвал да пие лекарствата си и, прекъсвайки лечението, застрашавал живота си.
За 60 опита за самоубийства през м.г. са получили бързи известия от спешните здравни звена в областта в добричката психиатрия. Според д-р Георгиев, опитите не винаги се подават и реалният им брой е поне пет пъти по-голям. В световен мащаб се смята, че на едно самоубийство се падат десет опита. Имало и по-леки случаи на опити за слагане на край на живота, при които близките въобще не се обръщали към здравно заведение.
По програма за профилактиката на самоубийствата работи от м.г. добричката психиатрична болница. Приоритет в превенцията е лечението на психичните заболявания, тъй като 90-95 процента от самоубийствата са на хора с психични проблеми.
НДТ
 


Сходни връзки

ЕДНА ТРЕТА ОТ САМОУБИЙСТВАТА СА НА МЛАДИ ХОРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди