изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 14:23 EET
КОГАТО ПОСЕЩЕНИЕТО НА МУЗЕЙ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ПРЕЖИВЯВАНЕ…    
Забележителности Поводът, да пиша за това, е посещението ми тази година в къщата-музей на Яворов в Чирпан. 
Аз не обичам много такива къщи-музеи. Те са ми някак мрачни, скучни и… тъжни. И тази е такава - красива, уредена, но… „мъртва”. Разгледахме я и седнахме в залата към музея за беседа с Тодор Иванов - главен уредник и директор на Фондация „Яворов“ и самият той поет. Представи се, усмихна се, пошегува се...и започна да ни разказва… и ни хвана за сърцата и ни заведе на… пътешествие…. Не беше само разказ, беше преживяване. Усетих и видях всичко – детсвтвото на поета, живота му, любовите, разочарованията. Насълзяваха ми се очите, усмихвах се и се гордях, страдах и се вълнувах…
 
прочети повече (491 думи)
Живи камъни се плодят в Румъния    
Забележителности
В Централна Румъния, в област Вълча, природата е създала най-изумителните каменни скулптури. Тровантите, както ги наричат местните хора, могат не само да растат, но и да се размножават.

 
прочети повече (677 думи) Коментар
Коментари (0)
ЗЛАТОЛИСТ – МОЕТО СВЕЩЕНО МЯСТО    
Забележителности„Разказвала ли съм ти за Златолист и Преподобна Стойна?” – питам всичките си познати, защото ако не съм искам да го направя веднага.
Нали знаете има такива места, има и такива хора… като че ли не са нищо кой знае какво, а в някакъв момент се оказват много или всичко…
 
прочети повече (1 290 думи)
ХАРАМИЙСКАТА ПЕЩЕРА, АЗ И ОСТАНАЛИТЕ НЕПОДГОТВЕНИ    
Забележителности
„Да отидем утре до харамийската пещера?” - предлага член на групата ни, отседнала в с. Чала, общ. Борино. „Къде е тази пещера?” – питаме. „Някъде до пещерата „Дяволското гърло”. Спускали с въжета… било интересно.” -  „Там сме, значи.
 
прочети повече (1 027 думи)
СЪКРОВИЩА, ПОТЪНАЛИ КОРАБИ И ВОЕННИ ПОДВОДНИЦИ СЕ КРИЯТ ПОД СЕВЕРНОТО ЧЕРНОМОРИЕ    
Забележителности Потънали кораби и съкровища под вълните на Черно море от Дуранкулак до нос Калиакра и Каварна примамват всяко лято опитни водолази да се гмуркат в търсенето им. Не са малко и тези, които все още вярват, че някъде в множеството пещери край Яйлата митичният Лизимах е скрил несметно съкровище, което и до днес не е открито. Въпреки че легендата за кораба на британската кралица „Черният принц“, пълен с бурета злато, бил потънал край Шабла, вече се разпада, все още има ентусиасти, които вярват, че ще намерят несметното съкровище. Истинско предизвикателство за водолазите е и древното селище Кария, чиито останки се крият под водите край нос Шабла.
 
прочети повече (550 думи)
МАГНЕТИЧНА БАРСЕЛОНА НА АНТОНИО ГАУДИ    
Забележителности
Барселона спокойно може да бъде наречена града на гения Антонио Гауди, чиито архитектурни уникати отличават столицата на Каталуния от всички останали градове.  Възхитителният испански град пленява със своята силна индивидуалност и красота. Всеки турист иска да погледне отблизо творенията на Гауди – емблемата на Барселона Саграда Фамилия, къщите Ла Педрера и Каса Батийо, парка Гюел.
 
прочети повече (1 365 думи)
ВРАТАТА НА АДА В ТУРКМЕНИСТАН /ВИДЕО/    
Забележителности
Почитатели на Данте, внимавайте! Вратата на ада действително съществува. Тя се намира в средата на необитаема пустиня край град Дарваза в Туркменистан.
 
прочети повече (859 думи)
СКОПИЕ – МАНИЯ ЗА ВЕЛИЧИЕ ИЛИ НАЦИОНАЛНА КАУЗА?    
Забележителности

Скопие… Тук съм за втори път. Първият път изпитах „културен шок”. Не бях сигурна къде съм и какво виждам. Дали е Рим, Венеция, Париж или декор за филм. Хем всичко е помпозно и величествено и в същото време нереално и бутафорно.
 
прочети повече (806 думи)
ЧУДОТО ДЕМИР БАБА ТЕКЕ    
Забележителности В североизточния край на Добруджа се намира един вълшебен кът, наситен с природни и исторически забележителности. На шейсетина километра от резервата Сребърна, сред природните красоти на Лудогорието, се простира истински археологически рай. Именно в Делиормана, до градовете Исперих и Завет, е полегнал историко-археологическият резерват „Сборяново” до прочутото селце Свещари. Някога тук бил разположен градът на слънцето Хелиос, а днес мястото преплита в едно множество култури – тракийска, римска, християнска, мюсюлманска.
 
прочети повече (1 509 думи)
АЛБАНИЯ – ДЪРЖАВАТА ЕКСПЕРИМЕНТ    
Забележителности

Или как нищо в „страната на орлите” не е такова, каквото го познавате

За Албания знаех малко. Да не кажа – нищо. Малкото ми познания бяха свързани най-вече със Северна Албания и действащия там Канун (вендета), липсата на права на жените,  тотална изостаналост в резултат на изолацията на страната, наложена на Енвер Ходжа и вицовете от детството ми за „албанския реотан”.

 
прочети повече (985 думи)

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди