изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 11:13 EET
99 ГОДИНИ ОТ ПАГУБНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ НЬОЙСКИ ДОГОВОР    
История Преди 99 години на 27 ноември 1919 г. се подписва една от най-пагубните спогодби в цялата българска история - Ньойският договор. В края на Първата световна война, българската държава е от страната на загубилите най-големия дотогава световен конфликт. Тя, както и останалите съюзници от Централните сили, е принудена да сключи договор, който предначертава бъдещето на Европа, договор, който поставя крайно жестоки клаузи върху победените страни и години по-късно дава отражението си върху целия свят.
 
прочети повече (290 думи)
КЪСНОАНТИЧНАТА КРЕПОСТ ПАЛМАТИС РАЗКРИВА ТАЙНИТЕ СИ    
История Крепостта Палмате е възникнала през късноантичния период на мястото на по-старо гетско, а в последствие и ранно-римско селище.  Заградената площ е над 220 дка. Допълнителната защита е осигурявана от 20 бойни и наблюдателни кули. Двете крепостни порти са давали достъп до минаващ през крепостта път. Извън стените, по скалистите склонове и тереси на суходолието били пристроени квартали, а върху живописно разположения скален масив Шан кая се е намирал самостоятелно укрепен култов център. Северозападно и югоизточно от крепостните стени са били разположени градските некрополи.
 
прочети повече (338 думи)
Дивите сексуални обичаи на Древен Рим    
История  От средата на I в. пр.н.е. в Древен Рим настъпил период на упадък, а заедно с него – епоха на безгранична сексуална свобода.
 
прочети повече (559 думи) Коментар
Коментари (0)
КРЕПОСТТА В БАЛЧИК Е ОЩЕ ПО-СТАРА ОТ ДОСЕГАШНИТЕ ХИПОТЕЗИ ЗА V-VI ВЕК    
История Поредното археологическо лято в Балчик на Късноантична и средновековна крепост в кв. "Хоризонт" показва, че мястото е обитавано по-рано от известното. До този момент всичко насочваше към строеж на крепостта между V и VI в. Това лято са открити останки от по-ранни сгради, както и на по-ранни монети с близо два века.
 
прочети повече (241 думи)
Добричката епопея - 5-7 септември 1916 г. /ВИДЕО/    
История Освобождението на Добрич и тридневните боеве за неговата отбрана са важна съставна част от Добруджанската операция на Трета българска армия. Още при изготвянето на плана за водене на бойните действия Щабът на генерал Тошев възприема Добрич като важен стратегически пункт, от който зависи по-нататъшното успешно настъпление. Българското командване предполага, че след насочването на главните сили на армията към Тутракан е твърде вероятно да се очаква ответен румънски контраудар по направлението Добрич – Варна. Затова се планира съвместно настъпление от различни посоки към Добрич на т. нар. „подвижен резерв” на Варненския укрепен пункт (ВУП) и 2-а бригада от VІ Бдинска пехотна дивизия.

PN 047-16 28.08.2016 ДОБРИЧ: Епични моменти от тридневната битка за Добрич оживяха пред многобройните добричлии, стекли се в неделния ден в старите казарми, където в рамките на уикенда се проведе първия у нас по рода си военноисторически фестивал в чест на 100-годишнината от Първата световна война. Над 150 реконструктори от общо пет държави – от 17 клуба на възстановчици на национално дружество „Традиция“ в страната и техни колеги от Русия, Украйна, Израел и Латвия, пресъздадоха реалистичната картина на епичните боеве в периода 5-7 септември 1916 година.PN 048-16 28.08.2016 ДОБРИЧ: Епични моменти от тридневната битка за Добрич оживяха пред многобройните добричлии, стекли се в неделния ден в старите казарми, където в рамките на уикенда се проведе първия у нас по рода си военноисторически фестивал в чест на 100-годишнината от Първата световна война. Над 150 реконструктори от общо пет държави – от 17 клуба на възстановчици на национално дружество „Традиция“ в страната и техни колеги от Русия, Украйна, Израел и Латвия, пресъздадоха реалистичната картина на епичните боеве в периода 5-7 септември 1916 година.PN 049-16 28.08.2016 ДОБРИЧ: Епични моменти от тридневната битка за Добрич оживяха пред многобройните добричлии, стекли се в неделния ден в старите казарми, където в рамките на уикенда се проведе първия у нас по рода си военноисторически фестивал в чест на 100-годишнината от Първата световна война. Над 150 реконструктори от общо пет държави – от 17 клуба на възстановчици на национално дружество „Традиция“ в страната и техни колеги от Русия, Украйна, Израел и Латвия, пресъздадоха реалистичната картина на епичните боеве в периода 5-7 септември 1916 година.PN 050-16 28.08.2016 ДОБРИЧ: Епични моменти от тридневната битка за Добрич оживяха пред многобройните добричлии, стекли се в неделния ден в старите казарми, където в рамките на уикенда се проведе първия у нас по рода си военноисторически фестивал в чест на 100-годишнината от Първата световна война. Над 150 реконструктори от общо пет държави – от 17 клуба на възстановчици на национално дружество „Традиция“ в страната и техни колеги от Русия, Украйна, Израел и Латвия, пресъздадоха реалистичната картина на епичните боеве в периода 5-7 септември 1916 година.
 
прочети повече (1 573 думи) Коментар
Коментари (0)
НА ДНЕШНИЯ ДЕН ПРЕЗ 1916 ГОДИНА ГЕН. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ ОСВОБОЖДАВА ДОБРИЧ    
История Боят при Добрич (известен в българската литература като Добричката епопея) от 5 до 7 септември 1916 г. е сражение от Първата световна война. В него части от III българска армия отблъскват настъплението на румънци и руснаци и с победата си допринасят за освобождението на Южна Добруджа.
 
прочети повече (730 думи) Коментар
Коментари (0)
КАК ЗАПОЧВА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА    
История На разсъмване на 31 август 1939 г. отряд мъже в полски военни униформи и с полско оръжие завладяват немска радиостанция в Горна Силезия, намираща се в района на граничния немски град Глайвиц. В същото време по немското държавно радио е излъчен запис, на който се чуват изстрели и се чува "обръщение" на полски език: „Граждани на Полша! Дойде време за война между Полша и Германия. Обединявайте се и убивайте всички немци”.
 
прочети повече (1 034 думи)
ОТКРИХА НАЙ-БОГАТАТА БАЗИЛИКА НА КРЕПОСТТА ЗАЛДАПА    
История

Изключително представителна и богата базилика, с луксозна мраморна украса е открита на крепостта Залдапа край Крушари от международен екип археолози. В разкопките участваха четири институции: университет в Квебек – Канада, университет в Лил, Франция, Софийски университет и Регионалния исторически музей – Добрич. 

 
прочети повече (463 думи)
НА ЗЛОВЕЩИЯ 22.06.1941 Г. ХИТЛЕРИСТКА ГЕРМАНИЯ НАПАДА СССР И ЗАПОЧВА ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА /ВИДЕО/    
ИсторияНа 22 юни 1941 въоръжените сили на Нацистка Германия (Вермахтът) нападат СССР, без да обявяват война. Три групи армии - "Север", "Център" и "Юг" атакуват Червената армия, насочвайки ударите си съответно към Ленинград, Москва и Киев.
 
прочети повече (1 848 думи) Коментар
Коментари (0)
9 МАЙ - ДЕН НА ПОБЕДАТА НАД ХИТЛЕРОФАШИЗМА /ВИДЕО/    
История ПО ИДЕЯ НА ЧИТАТЕЛИТЕ: 9 МАЙ - ДЕН НА ПОБЕДАТА НАД ХИТЛЕРОФАШИЗМА /ВИДЕО/ - 9.05.1945 Г.
 
прочети повече (67 думи) Коментар
Коментари (0)

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди