изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 08:25 EET
ЗАСТУДЯВАНЕТО НА ВРЕМЕТО ЗАКАЛИ ПШЕНИЧНИТЕ ПОСЕВИ    
ЗемеделиеВ Добричка област пшеничните посеви се закалиха с постепенното застудяване на времето и няма опасност за развитието на растенията, заяви за БТА професор д-р Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури" в Добруджанския земеделски институт.Регионът традиционно е лидер в производството на зърно като новата реколта се очаква от около 1 300 000 декара с пшеница, съобщи кореспондентът на БТА Юлия Христова.
 
прочети повече (142 думи)
ЕДНА СЕДМИЦА ДО КРАЙНИЯ СРОК ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА МЛАДИ ФИРМИ И ЗА ПРЕДПРИЯТИЯ В СЕЛСКИ РАЙОНИ    
Земеделие На 7 декември 2018 г. изтича крайният срок за кандидатстване по подмярка 6.4.1 „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности“, Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г., която ще финансира проекти в сферата на производство на неземеделски продукти, развитието на услугите и занаятите. Земеделските стопани, микро предприятията и занаятчиите в селските райони могат да кандидатстват за финансова помощ за инвестиции включващи закупуване на земя, сгради и нови машини и оборудване, изграждане или подобряване на недвижимото имущество, нематериални инвестиции, разходи за консултанти, архитекти и други.
 
прочети повече (179 думи)
ГЕОРГИ ИВАНЧЕВ: РИСК ОТ ЗАТВАРЯНЕ НА ФЕРМИТЕ НА 10 000 ПТИЦЕВЪДИ!    
Земеделие Около десет хиляди птицевъди са изправени пред опасността да загубят работата си, тъй като фермите за отглеждане на патици може да бъдат затворени за срок между 4 и 6 месеца заради птичия грип.еорги Иванчев, птицевъд от община Раковски, заяви това пред Фермер.БГ по време на мълчалив протест пред сградата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 
прочети повече (406 думи)
ПРИКЛЮЧИ ПОСЛЕДНИЯТ ЕТАП ОТ ПРЕДВАРИТЕЛНИЯТ РАНКИНГПО ПОДМЯРКА 6.1 ОТ ПРСР 2014-2020    
ЗемеделиеСлед получени и обработени възражения от Управляващия орган на ПРСР, приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения, подадени през „ИСУН 2020“ по обявената процедура чрез подбор № BG06RDNP001-6.001 - „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия”. Всеки кандидат, който е подал възражение може да провери заявените и присъдените от Разплащателна агенция точки, по всеки критерий за подбор, след постъпилото становище от Управляващия орган на ПРСР.
 
прочети повече (186 думи)
РЕКОРДНО ВИСОКИ КОЛИЧЕСТВА ЦАРЕВИЦА И СЛЪНЧОГЛЕД ПРИБИРАТ В ДОБРИЧКО    
Земеделие Стопаните в Добричко прибират по 810 килограма от декар царевица - такъв висок среден добив няма в регистрите на областната земеделска служба, които съществуват от 2002 година, съобщи старши експертът в дирекция "Аграрно развитие" Веселин Овчаров. В землището на областния център Добрич средният добив достигна 910 кг/дка.
 
прочети повече (101 думи)
ОДОБРЕНИТЕ ДОСТАВЧИЦИ ПО УЧИЛИЩНИТЕ СХЕМИ ТРЯБВА ДА ВАЛИДИРАТ ГРАФИКА ЗА ДОСТАВКИТЕ ДО 15 ОКТОМВРИ 2018 Г.    
Земеделие    ДФ „Земеделие“ припомня на всички одобрени заявители по схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, че в срок до 15.10.2018 г. следва да валидират график за датите на доставка в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие" чрез създадената онлайн платформа.
 
прочети повече (294 думи)
ВИЖТЕ КОИ МЕРКИ ПО ПРСР ЩЕ БЪДАТ ОТВОРЕНИ ПРЕЗ 2019 Г.    
Земеделие

Управляващият орган на „Програмата за развитие на селските райони“ 2014-2020 публикува за обществено обсъждане проект на Индикативна годишна работна програма за 2019 г.   Графикът предвижда догодина да бъдат отворени седем мерки, като най-чакани от фермерите са подмерките 4.3, 6.3 и 16.4, стана ясно от публикацията на сайта на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

 
прочети повече (192 думи)
ЦЕНАТА НА ПШЕНИЦАТА БАВНО ЩЕ РАСТЕ ЗАРАДИ ПО-СЛАБАТА РЕКОЛТА    
Земеделие Цената на пшеницата бавно ще расте заради по-малко добитото качествено зърно през отиващата си стопанска година, заяви за БТА председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ Костадин Костадинов. По думите му продавачите вече искат на борсите по 400 лева за тон хубаво зърно, а купувачите предлагат по 350-360 лева, докато при жътвата пазарът е тръгнал с цена от 260-270 лева за тон.
 
прочети повече (271 думи)
ОКОЛО 70 НА СТО ОТ ФУРАЖНОТО ЗЪРНО В ДОБРИЧКИЯ РЕГИОН Е ПРИБРАНО    
Земеделие Около 70 на сто от фуражното зърно в Добричкия регион вече е прибрано, съобщават от областната дирекция "Земеделие". Стопанствата на арендатори и земеделски кооперации засега са произвели близо 565 000 тона царевица. Площите с фуражната култура тази година достигат 1 015 000 декара и поставят региона сред най-големите производители в страната.
 
прочети повече (83 думи)
ПО-ВИСОКИ ДОБИВИ ОТ ПРОЛЕТНИЦИТЕ В ДОБРУДЖА    
Земеделие Близо 50% от  слънчогледа в област Добрич е прибран. Данните на ОД“Земеделие“ показват по-висок добив за слънчогледа в сравнение с миналата година. От пожънати 329 хиляди дка стопаните прибират средно  по 302 кг от дка. Най-висок добив имат землищата в гр. Добрич - 315 кг/дка. Те обаче са с най-малко площи, затова за показател се вземат нивите в Балчик, Ген. Тошево и Каварна, където прибират по 310 кг/дка, коментира експертът Веселин Овчаров. Миналата 2017 година маслодайната култура е дала средно по 278 кг/дка. Очакванията са за по-висок добив през 2018.
 
прочети повече (59 думи)

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди