изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-06-21 @ 18:45 EEST
Живи камъни се плодят в Румъния    
Забележителности
В Централна Румъния, в област Вълча, природата е създала най-изумителните каменни скулптури. Тровантите, както ги наричат местните хора, могат не само да растат, но и да се размножават.В повечето случаи уникалните камъни имат закръглена или обтекаема форма и са лишени от остри ръбове. На външен вид малко се отличават от останалите скали, които в тези райони са в изобилие. С тази разлика, че след дъжд тровантите досущ като гъби започват да растат и да увеличават размерите си. Първоначално всеки камък има тегло от няколко грама, а впоследствие може да достигне повече от тон. Както при живите същества младите трованти растат по-бързо, а с възрастта растежът им се забавя. Техният вътрешен строеж също е необичаен - ако се разцепи камъкът наполовина, то на среза, както при дърветата, могат да се различат няколко пръстена около неголямо твърдо ядро. Независимо от цялата уникалност на тровантите геолозите не бързат да ги отнесат към необяснимите за науката явления. Според учените растящите камъни, макар и необикновени, имат природа, която се поддава на обяснение. Геолозите твърдят, че тровантите са резултат на продължителен процес на циментиране на пясъка в продължение на милиони години в земните недра. На повърхността тези камъни излизат по време на силна сеизмична активност. Учените намериха обяснение и на растежа им - камъните увеличават размерите си благодарение на различни минерални соли, намиращи се под тяхната обвивка. Когато повърхността се намокри, тези химически съединения започват да се разширяват и да притискат пясъка, от което камъните "растат".

Но има една особеност на тровантите, която геолозите не могат да обяснят. Живите камъни, освен че растат, са способни и да се размножават. Това става, след като повърхността на камъка се намокри и на нея се появява неголяма издутина. След време тя се разширява и когато теглото на новородения камък стане достатъчно голямо, той се откъсва от майката. Строежът на новите трованти е същият както и при по-старите камъни. Във вътрешността също има ядро, в което е заключена основната загадка за учените. Ако растежът на камъните може по някакъв начин научно да се обясни, то процесът на деление на каменното ядро не се връзва с никаква логика. Целият процес на размножаване на тровантите напомня за пъпкуване, поради което някои специалисти сериозно се замислят над въпроса не са ли тези камъни неизвестна досега неорганична форма на живот.

Макар и уникални, тровантите не впечатляват хората в околността и те не им обръщат голямо внимание. Нещо повече, от стотици години месните дори ги използват като строителен материал. Уникалните камъни често могат да се видят и на румънските гробища - големите трованти ги поставят като надгробни плочи заради необичайния им вид.  http://www.bgdnes.bg/

Изумително! Живите камъни съществуват – наричат се трованти и могат да бъдат разгледани само през една граница разстояние

В централната част на Румъния може да се види уникално място, където се намират забележителни скални образувания. Наричат се трованти. Освен че могат да увеличават размера си те също... се размножават.

Затова и рези румънски камъни официално са причислени към списъка с живите организми.

Дори и сега учените не могат да разгадаят феноменалните свойства на румънските трованти. Установено е, че има връзка между процесите, протичащи в камъните, и метеорологичните условия. В сухия период всички те са напълно неподвижни и стоят на местата си без да променят размерите си.

Настъпи ли дъждовният сезон, обаче, камъните сякаш оживяват, започват да увеличават размерите си и дори се движат.

Като цяло, по това време тровантите приличат на растящи гъби. След дъждовете те достигат до доста големи размери. Изследователите са установили, че камъче с размерите на песъчинка може да се превърне в огромен камък, тежащ няколко тона, само за няколко години. Най-големите трованти са високи около 10 метра. Оказва се, че колкото по-малки са камъните, толкова по-бързо растат.

Най-удивителното е, че по своя строеж тровантите приличат на дърветата – отвътре имат пръстени, показващи растежа им, също както и пъновете. Само че се състоят от песъчинки.

Най-много трованти се срещат в румънската област Вълча. Местните жители дори изработват сувенири от трованти, които продават на туристите. Можело дори да си „посадиш“ камък в земята и да почакаш той да порасне.

През 2006 година в района на Вълча, в пясъчни кариери близо до село Костещи, e открит Музей на тровантите. В колекцията му са събрани най-любопитните образци с местен произход. Най-големите от тях достигат височина десет метра. „Експозицията“ под открито небе заема повече от един хектар площ.

https://pochivka.blitz.bg

 


Сходни връзки

Живи камъни се плодят в Румъния | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди