изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:29 EEST
СЪКРОВИЩА, ПОТЪНАЛИ КОРАБИ И ВОЕННИ ПОДВОДНИЦИ СЕ КРИЯТ ПОД СЕВЕРНОТО ЧЕРНОМОРИЕ    
Забележителности Потънали кораби и съкровища под вълните на Черно море от Дуранкулак до нос Калиакра и Каварна примамват всяко лято опитни водолази да се гмуркат в търсенето им. Не са малко и тези, които все още вярват, че някъде в множеството пещери край Яйлата митичният Лизимах е скрил несметно съкровище, което и до днес не е открито. Въпреки че легендата за кораба на британската кралица „Черният принц“, пълен с бурета злато, бил потънал край Шабла, вече се разпада, все още има ентусиасти, които вярват, че ще намерят несметното съкровище. Истинско предизвикателство за водолазите е и древното селище Кария, чиито останки се крият под водите край нос Шабла.


Според едни твърдения, от Дуранкулак до нос Калиакра се намират над 100 кораба от Втората световна война, потопени от германците, след като съюзниците окупират Босфора. Според други, корабите са 88. Източници на НДТ обаче твърдят, че половината от тези кораби вече са изнесени и продадени за скраб от самите водолази.
В проучването на подводното богатство на Добруджанското крайбрежие е участвал Владимир Живков, автор на книга с историите и координатите на 77 потънали кораба по българското Черноморско крайбрежие.
По време на едно от гмурканията, водолазите се натъкнали на кораб, приличащ на легендарния „Черният принц”. „Знаехме, че „Черният принц” е с три мачти и е потънал североизточно от нос Калиакра. Корабът, който открихме, се оказа не британската фрегата, а товарният кораб "Кристина" с две мачти и висок димоход, натоварен с дървен материал и потънал през 1962 г. Тогава силен щорм помел 50 кораба. Причината е действието на един недисциплиниран екипаж при такава буря” - разказва Живков.


Руският кораб „Лейтенант Пущин” е спуснат на вода през ноември 1904 г. в гр. Николаев (днес в Украйна) и влиза в строя през август 1907 г. На 26 март 1907 г. първоначалното му име - „Задорный” е сменено с „Лейтенант Пущин”. Лейтенант Пущин е морски офицер, участник в Руско-турската война (1877 – 1878 г.).  До септември 1907 г. корабът е класифициран като миноносец, а след това – като ескадрен миноносец. През периода 1910-1912 г. „Лейтенант Пущин” преминава основен ремонт с обновление на артилерията и парните котли.
Още през първия ден на Първата световна война корабът влиза в бой с турско-германския линеен крайцер „Гьобен” и получава сериозни повреди. Възстановен, той се включва в артилерийската подкрепа на руските войски на Кавказкия фронт и участва в набегови действия пред българското черноморско крайбрежие. При едно от тях, на 25 февруари (нов стил – 9 март) 1916 г. се натъква на българска мина, корпусът му се пречупва на две и потъва. Успелите да се спасят моряци се добират до българския бряг с две гребни лодки, където са пленени. Руският военноморски флаг на едната от двете лодки се съхранява в Националния военноисторически музей в София. Плаващият след „Лейтенант Пущин” друг руски ескадрен миноносец – „Живой”, бързо напуска мястото на събитието, като докладва в Севастопол, че корабите са нападнати от германски подводници. По този начин е осуетена планираната от командването на руския Черноморски флот бомбардировка на Варна.
„Лейтенант Пущин” е с водоизместване от 450 тона, въоръжен е с две 75-милиметрови оръдия, четири 7,62-милиметрови картечници, два торпедни апарата и 18 мини. Две парни машини от по 5500 конски сили му дават възможност да развива скорост от 24 възла. Щатният му екипаж се състои от 4 офицери и 64 подофицери и матроси.


През 2010 година се провежда съвместна подводна експедиция, организирана от ВМС и Военноморския музей, с участието и на водолазите от гражданско сдружение Friends & Diving, която открива потъналия през Първата световна война руски ескадрен миноносец „Лейтенант Пущин”. „Бяхме на дълбочина 35 метра. Забелязахме обект, като мислехме, че е рибарска лодка. Когато стигнах до него и вдигнах глава, видях нос, остър като бръснач. Тогава разбрахме, че това не е рибарска лодка, а носовата част на кораб. По-късно видяхме и релефния надпис „Лейтенант Пущин”, спомня си Владимир Живков. От миноносеца е извадено оръдие, което в момента е в Историческия музей в Каварна, илюминатор, корабен часовник, радиоапаратура, гилза от 75-милиметров снаряд, навигационна светлина, торпеден прицел, оптически уреди. НДТ
Снимки: Исторически музей Каварна


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди