изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:16 EEST
НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРИЕ ДОГОВОРА НИ ЗА ЧЛЕНСТВО В НАТО    
ПарламентНа 2 април България ще бъде официален член на Североатлантическия пакт.

Ивелина ОПРИКОВА,
спец. кор. на НДТ в Народното събрание

На тържествено заседание вчера в Народното събрание бе приет договорът ни за членство в НАТО. На 2 април България ще бъде официален член на Североатлантическия пакт. С 226 гласа "за" и 4 "против" договорът бе ратифициран и приет в пленарната зала. Професор Андрей Пантев, ген. Любен Петров, Александър Паунов и Огнян Сапарев гласуваха против. "Влизането в НАТО е грандиозна глупост и не заслужава овации" - заяви проф. Пантев.

На тържественото заседание присъстваха президентът Георги Първанов, патриарх Максим, всички министри, много дипломати. Веднага след гласуването президента Георги Първанов, външният министър Соломон Паси и председателя на НС Огнян Герджиков подписаха официално закона и внесоха в залата извънреден брой на Държавен вестник, в който е обнародван така дългочакваният документ.
Развълнуван и със сълзи в очите външният ни министър Соломон Паси подписа документа и символично подари писалката си на червения лидер Сергей Станишев. Публикацията в Държавен вестник преди подпечатването на закона от министъра на правосъдието предизвика спорове сред юристите.

Някои веднага изразиха съмнение, че указът е легитимен. Печатът не може да се изнася от Министерството на правосъдието, а държателят му присъства в залата - коментира Пламен Панайотов. Неуместно е в такъв тържествен момент това да се приема за гаф, бе мнението на повечето депутати. Четиримата червени депутати, които гласуваха против, коментираха че указът може да бъде спокойно атакуван в съда, и отпечатването на Държавен вестник е прецедент, който дори Тодор Живков не си е позволявал.

Гафът с отпечатването не се отрази на тържественото настроение в пленарната зала. Първи като вносител на законопроекта слово произнесе министър-председателят Симеон Сакскобургготски. "В тези тревожни времена членството в Алианса ще донесе сигурност и просперитет" - заяви той. Членството ни несъмнено ще има и икономически измерения и ще спомогне за ускоряването на инфраструктурните проекти и ще привлече много чуждестранни инвестиции."

Членството на България в НАТО е предизвикателство към цялостната организация на държавата ни. Тя ще създаде предпоставки за по-достоен живот - сподели пред журналисти президента Георги Първанов. Според бившия премиер Иван Костов, договорът с Алианса ще укрепи сигурността на държавата ни, но няма да направи бойците ни по-подготвени, нито ще модернизизра армията ни. Участието ни в Североатлантическия пакт няма да спре организираната престъпност, нито корупцията, нито трафика на наркотици. Договора ни с НАТО няма да върне авторитета на едно слабо управление, нито да направи една неубедителна опозиция предпочитана алтернатива. Тепърва ни предстоят много работа и много усилия, за да се докажем.

Не можем да свързваме НАТО само и единствено със собствената си национална сигурност, тъй като България ще поема редица ангажименти, които ще носят не само позитиви, посочи Доган. Движението за права и свободи през цялото време работеше като колективна личност за постигане на тази стратегическа за държавата цел, посочи Доган. Ценностният фундамент е изграден от общите представи за колективна сигурност и политическа стабилност на света. Влизайки в НАТО, България предоставя геополитическото си положение и ролята на стабилизиращ фактор на Балканите, изтъкна Ахмед Доган. "Господ да ни е на помощ" - завърши изненадващо изказването си Сокола.

Надежда Михайлова благодари на всички, дали своя принос за приобщаването на страната ни в НАТО - Петър Стоянов, Филип Димитров, Стефан Софиянски, Георги Първанов и Симеон Саккобурготски. Не пропусна, разбира се, и името на Иван Костов. 50 години чакам този момент -з аяви възторжено Анастасия Мозер.

Дългоочакването събитие бе отпразнувано от депутати и гости с чаша шампанско.

http://ndtnews.hopto.org/
 


Сходни връзки

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРИЕ ДОГОВОРА НИ ЗА ЧЛЕНСТВО В НАТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 7.26 секунди