изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:04 EEST
НАМЕРИХА СТАТУЯ НА БОГ ЮПИТЕР ОТ 3 ВЕК    
НовиниНа находката се натъкнал в нивата си в Генералтошевско земеделски стопанин. Само разкопките ще покажат дали там е имало светилище, пътна станция или лагер на римски легион

Велина ВЛАЙКОВА

Статуя на бог Юпитер от 3 век след Христа е намерена преди около седмица в нива в община Генерал Тошево. Земеделски стопанин я открил там случайно докато работел. Статуята е откупена от добричкия исторически музей.

Находката е била на сравнително малка дълбочина, каза на пресконференция вчера директорката на музея Дияна Борисова. Статуята е висока 54 см и вероятно е дело на много добър местен майстор. Възможно е мястото, където е намерена, да се окаже център на разпространение на култа към Юпитер, който досега не е бил известен. Само разкопките обаче ще покажат, дали се касае за светилище, пътна станция или лагер на римски легион. Предстоят сондажни археологически проучвания.

Култът към Бог Юпитер се свързва с култа към Ваал от Долихен и поради това той се нарича Юпитер Далохен. Най-широко разпространение намира по време на римската императорска династия на Северите - от 193 до 235 г.сл.Хр. След това римски император става Максимин Тракиеца, който разрушава всички средища, в които е изповядван култът към бог Юпитер Долихен. Предполага се, че разпространението на култа е свързано със сирийските търговци и войните от римската армия, които са от източен произход. Това доказва проф. Маргарита Тачева, която изхожда от факта, че статуи на бога са намерени предимно на места, където е имало лагери на римски войски. Култът не е познат сред траките.

Обикновено Бог Юпитер се изобразява като възрастен мъж с фригийска шапка, официално облекло - надиплена къса туника, ризница и мантия, преметната през лявата ръка, меч, окачен от дясно на ремък. В лявата си ръка държи мълния, а в дясната - двойна брадва. Стъпил е върху гърба на бик. На намерената в Генералтошевско статуя липсват ръцете на бога и бика.
Историческият музей притежава още една статуя на бог Юпитер. Тя е по-малка - 30 см, намерена е случайно през 1977 г. край тервелското село Безмер.
 


Сходни връзки

НАМЕРИХА СТАТУЯ НА БОГ ЮПИТЕР ОТ 3 ВЕК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.12 секунди