изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:35 EEST
МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА ЩЕ РЕМОНТИРА ВОЕННОТО ГРОБИЩЕ-МУЗЕЙ    
ОбществоТова бе поводът за посещението в Добрич на главния експерт по военните паметници към Министерството на отбраната Иво Антонов

Станислава КРЪСТЕВА

Още тази година се предвижда да започне ремонтът на Военното гробище в Добрич. Предвижда се стартът да бъде от параклиса-костница на загиналите български войни. Това стана ясно при посещението в края на миналата седмица в Добрич на Иво Антонов - главен експерт по военните паметници към Министерството на отбраната. Той имаше работни срещи в областна управа, с директора на Историческия музей Дияна Борисова и с уредника на Военното гробище-музей Радослав Симеонов.

"За нас Военното гробище в Добрич е уникално, защото е символ на това, което всички биха искали да видят - хора обединени, които не са врагове, защото е казано, че мъртвият не ни е враг. Това, което ги обединява, е почитта, която им се оказва от признателните наследници, независимо, че приживе са били противници" - сподели Иво Антонов. Той добави, че в България няма много военни гробища, но пък има такова като добричкото, каквото малко държави имат. Тук са погребани воини от девет националности и пет вероизповедания. Най-радващото за Министерството на отбраната е, че гробището е поддържано в отлично състояние и Историческият музей, който го стопанисва, има изключително отговорно отношение към този уникален обект.

Най-остра нужда от ремонт има параклисът-костница на загиналите български войни. Покривът му тече, има нужда от отводняване, обясни Радослав Симеонов. Правена е реставрация само на иконописите там през 1993 г. За ремонта МО е заложило първоначална сума от 3000 лева, с които той да стартира. В момента екипът на Историческия музей изготвя проект, който също ще бъде представен пред военното министерство за по-нататъшно финансиране. В перспектива ще се търсят средства и за изграждане на втора експозиция. Иво Антонов увери, че МО е готово да съдейства на Историческия музей и пред други институции, за да се търси финансиране за Военното гробище-музей.
Той припомни, че на територията на страната има само две интернационални военни гробища от Първата Световна война. Добричкото е по-голямо не само като площ, но и тук са погребани воини от повече нации. То е уникално за цяла Европа с това, че в него са погребани хора от различни вероизповедания, които приживе са били и врагове. Има само два параклиса-костници - в Добрич и Гюешево.

Програмата на военното министерство за възстановяване и поддържане на военните паметници цели да направим всеки паметник обект на национална гордост и самочувствие, символ, част от патриотичното възпитание. А Военното гробище-музей в Добрич е символ на толерантността на българския народ дори към тези, които са бил негови врагове, каза още Иво Антонов пред НДТ.
 


Сходни връзки

МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА ЩЕ РЕМОНТИРА ВОЕННОТО ГРОБИЩЕ-МУЗЕЙ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди