изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:39 EEST
ДОБРИЧ СТАНА ТРЕТАТА ОБЩИНА С ОБЛИГАЦИОНЕН ЗАЕМ    
ОбществоЗа облигациите на обща стойност 2,6 млн. евро е проявен интерес от седем банки. Залогът са част от общинските жилища. С парите ще се преасфалтират 212 750 кв. м булеварди и улици. Да обяви аптечната си фирма "Ескулап" в ликвидация реши Общинският съвет вчера

След Варна и Русе Добрич стана третата община у нас, която ще емитира облигационен заем. Това реши вчера Общинският съвет. Той взе решение за поемане на общински дълг под формата на емисия общински облигации на обща стойност 2,6 млн. евро. Ще се емитират максимум 2 600 облигации. Гратисният период ще е 18 месеца. Плащането на главницата ще започне в края на 2005 година при лихва от 6,75 на ст о, която е най-ниската по емитираните досега общински облигационни заеми. Залогът на общината са част от нейните жилища, включени в капитала на дружеството й "Жилфонд-инвест". Ще бъде оставен жилищен фонд, който да се се продава на гражданите. Има заявен интерес от банки и финансови институции към облигациите. Водени са разговори със седем банки, каза кметът Детелина Николова. Ре 8ението за емитиране на облигационен заем бе прието единодушно, както и това, че средствата от облигациите ще се използват за ремонт на 212 750 кв. м булеварди и улици.
Според тематичния план за заседанията на местния парламент, вчерашната сесия бе посветена на общинските дружества в здравеопазването. Изнесени бяха данни за общата картина на заболеваемосЕ2та в общината. Посочено бе, че общата смъртност се увеличава, естественият прираст на населението намалява. Заради увеличените от 156952 лева към края на 2002 г. на 160 739 лева към края на 2003 г. задълж ения и факта, че от 42 аптеки в общината само общинската е на загуба, вчера ОбС реши да обяви аптечното си дружество "Ескулап" в ликвидация. Срещу него е заведено и дело с искане за обявяване в не състоятелност от фирма "Маимекс". Решено бе да се назначат контрольори на всички общински дружества в здравеопазването. Сред основните въпроси по време на дискусиите бе този, че повечето от тях са предимно наемодатели, но наложен мораториум пречи за приватизацията им.
Децата от дом "Дъга", навършили пълнолетие, да бъдат настанявани в стопанисваното от "Жилфонд инвест" общежитие за срок от 18 месеца и при неизпълнение на ангажиментите им по плащане на наем, то к и вода, договорите им да се прекратяват решиха общинските съветници. Те се запознаха с данни от ръководството на "Жилфонд Инвест", според които сами пет от общо 20 деца от дома работят и могат да покриват задълженията си. Останалите имат натрупани дългове за 3 444 лева, констатирани са и случаи на нанесени имуществени щети. Вчера общинските съветници препоръчаха стаите в общежитието да се предоставят на децата от дом "Дъга" с оборудване за живеене, макар и минимално, както и да се търсят възможности за ангажирането на тези деца на работа по програма "От социални помощи към осигуряване на заетост". Минимум 50 на сто от печалбата за 2003 г. на общинските дружества и тези с общинско участие поиска вчера ОбС. Бяха определени и ремонтите в учебни заведения, които ще се извършват тази година по програмата за капиталови разходи на общината.
 


Сходни връзки

ДОБРИЧ СТАНА ТРЕТАТА ОБЩИНА С ОБЛИГАЦИОНЕН ЗАЕМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди