изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:53 EEST
ПАЦИЕНТЪТ СЕ НУЖДАЕ ДОБРОТА И ЧОВЕШКО ОТНОШЕНИЕ    
ОбществоИзпълнителният директор на "Многопрофилна болница за активно лечение-Добрич" АД д-р Жанина Калинкова пред НДТ:

- Д-р Калинкова, в какво състояние посреща Деня на здравния работник най-голямото здравно заведение в областта?
- С удовлетворение мога да кажа, че го посрещаме с добри резултати, във финансова стабилност и с добра лечебна дейност за първото тримесечие. Много са интензивни оборотите на отчетността в момента, защото на 8-ми трябва да се представи обобщената справка за резултатите от първото тримесечие, което реално да ни даде представата за начина, по който започваме да работим през 2004 г. Доволна съм, че ще зарадваме служителите и те че ще получат заплатите си по-рано. Мисля, че това е един малък жест. Много добро е мероприятието, с което утре /днес, б.а./ ще отбележим нашия професионален празник и Световния ден на здравето. Това ще е откриването на втората за годината реконструкция - на Трето вътрешно отделение.
- Какви средства се вложиха в тази реконструкция? Какви други звена имате намерение да обновите през тази година?
- В реконструкцията на Трето вътрешно отделение са вложени не по-малко от 30 000 лева, които са осигурени само от нашия бюджет. Надявам се, за празника да зарадваме с подаръци няколко звена, включително и болничния персонал. Искам да споделя, че за първи път от десет години насам болницата осигурява работно облекло със собствени средства за целия наличен персонал. Добрият приход на средствата е въпрос на работа - интензивна, отговорна и осъзната, от моите колеги. Защото всичко, което правим, е подчинено на новия начин на финансиране и на отговорността ни да работим за качествени услуги. Това ще ни позволи да работим не само ден за ден, а да имаме една добра прогноза поне за година напред. Радвам се, че е в ход и проектът за ОАРИЛ. При гостуването на д-р Гредел преди 15 дни, уточнихме малка промяна в проекта, която в момента съгласуваме с ХЕИ. Разбрах, че и Общинските съвети вземат решения да отпуснат суми по този проект. Независимо колко средства се съберат, ние ще реализираме тази прекрасна инициатива. В перспектива добрите ни пожелания са освен в ход да дообновяваме техниката, с която разполагаме, да направим основен ремонт на операционната база, на Хирургично отделение, на Урологично отделение. В момента преустройваме хистопатологичната лаборатория, която ще се пребазира от старите постройки в хирургическия корпус и така ще има непосредствена връзка с операционните зали. Имаме амбицията - нещо, за което също сме говорили с д-р Гредел, да обновим и ковьозите, с които разполага Отделението за новородени. Идеята е болницата да осигури един чисто нов ковьоз за интензивно наблюдение, който е по-скъп, а партньорството се ангажира със закупуване на по-базови ковьози. Ето един принос към раждаемостта и към младото поколение на Добрич. Цялата ни работа е насочена към това да бъдем полезни на пациентите. Все повече го осъзнаваме, защото само така ще бъдем предпочетени.
- В тази връзка, преди време бяхте казали, че няма отлив на пациенти към други болници след отпадане на районирането в началото на годината. На какво се дължи това?
- Може би първо, на едно доверие, което е изградено с годините. Но трябва да бъдем много осторожни, защото много лесно се губи доверието и много лесно човек се поддава на внушения, че би могъл да получи по-квалифицирана помощ на друго място. Доверието се печели, но трудно се съхранява. За това нашите усилия трябва да са насочени към отношението към хората. Това е нещо, което нашите чуждестранни гости отбелязват като един минус на фона на много добрата диагностична и лечебна дейност. Доверието се печели и с условията, в които се работи. Имам дълбокото убеждение, че хората, дори и в момента да се ориентират към други лечебни заведения, винаги предпочитат да са близко до дома си. Конкуренцията ще става все по-осезаема, тя не винаги е коректна. Но така е на всеки пазар и ние не трябва да очакваме, че на медицинския ще се случат чудеса. Напротив, пазарът сега се отваря.
- Достатъчно квалифицирани ли здравните работници в болницата?
- Аз имам самочувствие, че са много квалифицирани, защото такава е оценката, която получават от външни наблюдатели. Говоря за оценка на колеги, които идват от чужбина, за колеги, които със своята оперативна дейност са довели пациенти от други области. Това означава, че самият пациент - от Разград, Силистра, е останал доволен и е станал пропагандатор. Но мисля, че все повече трябва да напомняме на колегите, че квалификацията е личен ангажимент.
- Какво ще пожелаете на работещите в Многопрофилната болница за активно лечение по повод професионалния Ви празник?
- Пожелавам им да са здрави. Продължавам да смятам, че това е най-великата ценност, която имаме всички. Пожелавам им да са упорити и оптимисти. Пожелавам им да имат много кураж и позитивна енергия и да я насочват в позитивни начинания. И им пожелавам наистина усилията, които полагат, да бъдат възнаградени. А това е всъщност венецът на усилията на всички ни. И да не забравяме, че пациентът не само е наша цел. Той е нашият съсед, нашият приятел, нашият брат, нашият колега и се нуждае от най-важното - от доброта и човешко отношение
 


Сходни връзки

ПАЦИЕНТЪТ СЕ НУЖДАЕ ДОБРОТА И ЧОВЕШКО ОТНОШЕНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди