изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:24 EEST
ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО - ВЕЛИКДЕН    
Общество[image1_left]Днес е Велики петък от Страстната седмица.
На този ден се отслужва Вечерня като се изнася Плащеницата. На Велика Събота тези, които не са боядисали яйца в четвъртък, могат да го сторят. Според народната традиция, на Велика събота се месят козунаци, обреден хляб, кукли - обредни хлебчета с червено яйце в средата, които се подаряват на роднински деца. Някои домакини на този ден приготвят и печеното агне.

Великден е един от най-големите пролетни празници, който трае три дни. Мястото му в църковния календар съвпада с възраждането и разцвета на природата. Възкресение Христово е в неделята след първото пролетно пълнолуние.

На Великден всички отиват на църква, като свещта от църквата се отнася вкъщи. Всички се чукат с великденските яйца. Младоженците посещават кумовете и родителите на булката, като им носят яйца и великденски кравай. На този ден всички се поздравяват с "Христос Воскресе!", а отговорът на поздрава е "Во истина воскресе!".
С Великден завършва Страстната седмица. НДТ
 


Сходни връзки

ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО - ВЕЛИКДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.19 секунди