изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:43 EEST
И ПРИКЛЮЧЕНСКИ ТУРИЗЪМ ЩЕ РАЗВИВА АЛБЕНА    
ТуризъмДо 2007 г. да се вложат 770 000 лева в изграждане на 35 наколни къщички предвижда планът за управление на резервата "Балтата" и буферната му зона. Вчера се проведе общественото му обсъждане

Изграждане на палатъчен лагер, на наколни къщички, дървени пътеки за движение са част от идеите, които предстои да се реализират, ако бъде одобрен планът за управление на поддържан резерват "Балтата" и буферната му зона. Вчера ръководителят на екипа, разработил проекта, ландшафтен архитект Димитринка Берберова го представи по време на общественото обсъждане. В него взеха участие представители на екоминистерството, на областната управа, община Балчик, курорта Албена, на Кранево, туристически и екологични организации, жители на района.
Посочено беше, че резерватът е с доказана висока консервационна стойност на буферната зона, а оценката за съхранеността й е над 60 процента. Поддържаният резерват е на площ 366,7 хектара, а буферната му зона - 163,5 хектара. 98,9 на сто от площта му е залесена. Резерватът се отличава с лонгозния си характер, с много увивни растения, в него гнездят редки видове като черни щъркели, кресливи ори, бели и червени чапли. В "Балтата" са установени 263 вида висши растения, от които с природозащитна стойност са 28 вида, подвида и разновидности. В Червената книга на България са вписани 17 растения, от които 3 вида са застрашени, а 14 са в категорията редки видове. Общо 116 са лечебните растения, открити на територията на резервата, от тях с природозащитен статус са 7.
От особено стопанско значение е блатното кокиче.
Регистрирани са 140 вида птици, сред които също има редки видове. Проектът предвижда известни промени в курортната зона на село Кранево като ограничаване на режима на строителството, озеленяване с местни дървесни и храстови видове, препоръки за процент зелени площи и етажност.
Според разработения средносрочен работен план, който включва дейностите за следващите пет години, инвестициите, които предстои да се направят, са 2 310 500 лева. Една от идеите в този план е развитие на приключенски туризъм. Предвижда се изграждане на наколни къщички - общо 35, в периода 2004-2007 г. Те трябва да се появят в района на бившия къмпинг "Екзотик" и да струват 770 000 лева. Все още не е изяснено дали вътре условията ще бъдат елементарни или луксозни, ще зависи от интереса на клиентите, обясни Д. Берберова.
 


Сходни връзки

И ПРИКЛЮЧЕНСКИ ТУРИЗЪМ ЩЕ РАЗВИВА АЛБЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди