изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:01 EEST
НАТО Е НАВСЯКЪДЕ ОКОЛО НАС!    
Политика Как сърбите виждат себе си и своята държава след разширението на НАТО

*********
ЗА БЪЛГАРСКИЯ ПЪТ КЪМ НАТО ИЗБЕРЕ:
http://www.bnt.bg/news/nato/default.htm

Най-новото разширение на НАТО ни постави в обръч, в който сме изолирани. Нашето геостратегическо положение между два свята – Изтока и Запада, се преобрази. Държавата ни заприлича на разграден двор - всеки може да влезе в него, да го обиколи и да излезе. Промени се международното положение на Сърбия и Черна гора. Досега имахме двама съседи в НАТО - Италия и Унгария. Сега в Северноатлантическия пакт членуват още България и Румъния, както и Словения от бившите югославски републики. Харватия, Македония и Албания са кандидатки за членсво в НАТО. Босна и Херцеговина са под протектората на пакта, а две области от нашата територия – Косово и Метохия, са окупирани насила от него. Днес НАТО е навсякъде около нас, а утре неговите ръце ще докопат всичко. Ще ни вземат и небето, и въздуха, без да ни питат.

Присъединяването към НАТО на бившите социалистически страни е последица от разпадането на комунизма. Политиката на Слободан Милошевич в Сърбия предизвика настъпването на Северноатлантическия пакт към страната ни. НАТО демонстрира силата си на наша територия, превръщайки я в свой военен полигон.

След приемането на Полша, Чехия и Унгария през 1999 г., преди дни НАТО се увеличи с още 7 нови члена - България, Естония, Литва, Латвия, Румъния, Словения и Словакия. По думите на Колин Пауъл всички те някога бяха част от “червената карта”, а днес са ”съюзници в акция” - в Афганистан, в Ирак и на Балканите – дори преди официално да бъдат приети в Северноатлантическия пакт.

След Студената война философията на НАТО се промени, твърдят американски дипломати. Основната цел, заради която съществува алиансът, не е да отбранява териториите на Запада от потенциални комунистически опасности, а ”запазването на свободата, стабилността на мира, защита на общи интереси и идеали” (Колин Пауъл). Новите неприятели на НАТО са международният тероризъм и държавите, които го подкрепят и разполагат с оръжие за масово унищожение, с което заплашват световния мир и човечеството. Затова НАТО, чрез държавите от Източна Европа и Балканите, покрай Черно море, се разширява към Южен Кавказ, Близкия изток и Централна Азия, където Съединените щати съзират потенциалните си неприятели.

Други анализатори обясняват разширението на НАТО към Централна Азия с аргументи, които американските дипломати си спестяват. Според тях Северноатлантическият пакт настъпва, за да разположи своите сили и очи на границата с Русия. Стъпването на тази територия ще позволи на западните сили лесно да експлоатират богатите залежи от нефт и да контролират нефтените пътища на Близкия изток.

Разширяването на НАТО е част от ежедневието ни. НАТО е над нас, около нас, до нас. Във Вашингтон, по време на тържествената церемония, съпътствала най-голямото разширение на пакта, министър-председателят на Словакия, поздравявайки премиерите на Харватия, Македония и Албания за желанието им да станат част от алианса, заяви: “не трябва да забравяме Сърбия и Черна гора и останалите, с които сме си полезни”.

НАТО е лоша съдба, която може да стане част от живота ни, независимо от желанието на обикновените сърби. От една страна, пактът не може непрекъснато да “прескача голямата дупка на Балканите”, ако иска пълна стабилност на тази територия, а от друга - Сърбия не е обикновен бивш противник на “комунистическите страни” заради бомбардировките на НАТО през 1999 г. Това е и причината сърбите да не вярват в НАТО. Още по времето на режима на Милошевич един от старите югославски дипломати Миливое Максич заяви, че Сърбия трябва да бъде неутрална, ако иска да запази своята идентичност. Ако реши да членува някъде, ще изгуби своя облик и свобода.


София, Balkan Media Agency, по коментар на в. ,,Политика”, (Позоваването на BmA е задължително!)
 


Сходни връзки

НАТО Е НАВСЯКЪДЕ ОКОЛО НАС! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди