изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:47 EEST
СЪРБИЯ И ЧЕРНА ГОРА Е НА 106 МЯСТО ОТ 133 ПО КОРУПЦИЯ    
Новиниспоред проучване на Световната банка, цитирано от в. “Блиц”, съобщи кореспондент на Balkan Media Agency. 70 процента от изследваните държави имат индекс 5, а в по-слабо развитите той е под 3, като за Сърбия и Черна гора този показател е 2,3.

Според анализа на Световната банка западната ни съседка се намира на 10 място по корупция във фирмите от 26 държави, които са в процес на развитие. В сравнение със Словения, Унгария и Чехия, Сърбия има висока степен на корупция, а в сравнение с Хърватска, Полша, Словения и Румъния – по-малка.
За справянето с корупцията са нужни реформи в държавните институции, тъй като в тях все още не се води агресивна антикорупционна политика, коментират анализаторите в Белград. Много малко случаи на корупция биват открити, а още по-малко са стигналите до съда, тъй като за откриването им най-често се работи по сигнали на граждани. Според изследвания на сръбски експерти най-корумпирани са служителите в здравеопазването, полицията и митницата. В западната ни съседка се надяват новоприетите закони – за обществените поръчки, за финансирането на политическите партии и за „конфликт на интереси” (в него се забранява на държавни функционери да имат свои фирми), да намалят корупционния индекс на страната.

Ненад Карич
 


Сходни връзки

СЪРБИЯ И ЧЕРНА ГОРА Е НА 106 МЯСТО ОТ 133 ПО КОРУПЦИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.82 секунди