изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:00 EEST
ДЕПУТАТИТЕ РЕШИХА КУРОРТИТЕ НИ ПАК ДА КЪРМЯТ ОБЩИНИТЕ    
ПолитикаВчера депутатите отхвърлиха предложението на левицата да бъдат изслушани премиерът, министърът на отбраната и министърът на външните работи за ситуацията в Кербала и състоянието на българската армия.

Червеният лидер Сергей Станишев отправи обвинения към кабинета на Симеон Сакскобургготски: ”Обстановката в Ирак е променена. Кабинетът трябва да направи анализ на ситуацията и да реши съдбата на мисията на българските войски в Ирак.” Искането на левицата бе отхвърлено с гласовете на управляващото мнозинство.

Депутатите отхвърлиха предложението на вицепремиера Лидия Шулева националните морски и планински курорти да получат икономическа самостоятелност. Според предложението правителството трябваше да определи статута, реда и условията на курортите с национално значение. От опозицията изразиха мнение, че вицепремиерът Л. Шулева иска да прокара идеята си курортите да се обособят в отделни общини. Целта на проекта на правителството бе приходите от туристическите такси да останат вътре в курорта и да се използват за реклама и инвестиции в инфраструктурата. Л. Шулева се опита да защити проекта си в пленарната зала. Тя заяви, ”че всяко населено място би могло да бъде обявено за национален курорт, ако отговаря на определените условия и стандарти. Званието “национален курорт” е повече отговорност и ангажимент, отколкото привилегия. Когато липсва ред и стандарт в туризма, се нарушават всякакви норми и закони.”
При гласуването опозицията бе подкрепена от гласовете на Новото време и предложението не бе прието от депутатите. В кулоарите Л. Шулева заяви пред медиите, че отхвърленто на текстовете ще се отрази зле на развитието на туристическата ни индустрия. ”С въвеждането на определени норми и стандарти се засягат много корпоративни интереси и на много хора им е изгодно да няма ред, за да продължи безпрепятствено хаосът в туристическите комплекси.”

Битката между местна власт и туризма завърши в полза на кметовете на съседни на курортите общини. Те може да въздъхнат с облекчение – няма да се промени статуквото и общинската хазна отново ще се пълни от курортни такси и данъци. Те ще се събират в специален фонд и общинските съвети ще решат как да оползотворят парите.

По-късно депутатите приеха окончателните промени в закона за Народната просвета. Юристът Любен Корнезов от КБ успя да прекара предложението си общият успех да бъде вписан в дипломата за средно образование, като се промени методиката за изчисляване. В закона бе вписано изпитите след 7 клас за прием в езиковите и профилирани училища да останат, като учениците да имат право от догодина да избират с какво да кандидатстват – с общообразователен тест или чрез досегашните изпити по математика и български език и литература.

Чаровната жълта депутатка Гергана Грънчарова бе назначена от премиера за пети заместник-външен министър. 30-годишната юристка днес прекрати депутатските си правомощия, за да влее свежи сили във външната политика.

Депутати от БСП и БЗНС Народен съюз ще внесат в прокуратурата доклад на парламентарната комисия за разследване на комисията за проверка на зърното в държавния бюджет. 100 хиляди тона е липсата в държавния резерв, според земеделеца Моньо Христов. От БСП настояват да се променят условията за внос на зърно за хляб и да се въведе безмитен внос за пшеница за реколта 2004 г. Докладът, който трябваше да бъде представен от комисията за обсъждане в НС, все още не е готов. Член на комисията е добричкия депутат Енчо Малев. Той лично участва в проверката на зърнобазата във Враца, където се установи липса на 15 000 тона зърно.

Хлебният скандал е на път. Все още парламентарната комисия, разследваща изчезналото зърно, не може да реши дали да оповести имената на замесените в злоупотреби лица и фирми. Най-вероятно, виновниците отново ще останат на сянка. Едно е сигурно, каквото и да обсъди парламентът, държавният резерв няма да се напълни с брашно, а виновниците няма да бъдат наказани.

Ивелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание
 


Сходни връзки

ДЕПУТАТИТЕ РЕШИХА КУРОРТИТЕ НИ ПАК ДА КЪРМЯТ ОБЩИНИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди