изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:29 EEST
УЧЕНИ ПОДЕХА ПОДПИСКА СРЕЩУ АБРАШЕВ ЗАРАДИ ДВОРЕЦА    
Общество В Балчик тръгна подписка срещу министъра на културата Божидар Абрашев заради подетата акция да бъде унищожена Ботаническата градина. Ценният природен резерват ще бъде съсипан, ако не бъде решен спешно спорът за собствеността, алармира в отворено писмо до премиера Симеон Сакскобургготски обществен комитет от видни наши учени.

Между тях са председателката на Българското ботаническо дружество проф. д-р Добрина Темнискова, академик Васил Големански - директор на Института по зоология при БАН, както и шефове на други научни звена при академията. От няколко седмици в архитектурно-парковия комплекс "Двореца" върви поголовна сеч на дървета и храсти.

Служители на Министерството на културата, което стопанисва резиденцията на румънската кралица Мария, изкорениха дървета юки, т.н. японска еофора, лаврови фиданки, върби, чемшири. 40-годишна магнолия съхне, защото кората й е разпорена с брадва. Декоративна лоза, която красеше зидовете, е изрязана. Двата ската около водопада са оголени, описва "пейзажа" ръководителката на Ботаническата градина Валя Машкарова.

Божидар Абрашев крои грандиозни планове да превърне Двореца в "Културно-религиозен център". Ръководеното от него ведомство вече е внесло в Министерството на регионалното развитие и благоустройството подробен устройствен план за "реконструкцията", разкрива общественият комитет от учени. Този план предвижда на терен в границите на комплекса да бъдат вдигнати 59 двуетажни вили за почивка. Към базата от 500 легла ще бъдат прибавени и заведения за хранене с 350 места.

Божидар Абрашев се кани да сади лозов масив и да отвори винарна. В културно-религиозния център ще има няколко тенискорта за ВИП летовници и амфитеатър за 1000 зрители. Идеята да се съчетае културата с религията идва от увлечението на кралица Мария по бахайската вяра, която пък се бори за обединяване на всички вероизповедания. Грандоманските планове целят само да бъде заличена Ботаническата градина и Софийският университет, който я стопанисва, да бъде елиминиран, твърдят учените.

Паркът пази генофонда на над 3000 вида дървета, цветя и храсти. Най-възрастното растение - бяла топола, е на близо 300 години. В парка, който се шири на 350 декара, се пази безценна кактусова колекция от близо 600 вида - съперник на кралската градина в Монако. Алма матер и Министерството на културата водят помежду си 22 съдебни дела за собствеността върху комплекса, за приходите от него, за правилника за управление и т.н.

Българското правителство купува целия недвижим имот от Румъния през 1961 г. Малко по-късно е издаден акт за държавна собственост, но в него не е посочено на кого се предоставят правата за стопанисване. Така битката за най-голямата атракция по Северното Черноморие не затихва повече от 40 години.

ФОКУС/Черно море
 


Сходни връзки

УЧЕНИ ПОДЕХА ПОДПИСКА СРЕЩУ АБРАШЕВ ЗАРАДИ ДВОРЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.54 секунди