изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:42 EEST
КУЛТУРНО-РЕЛИГИОЗЕН ЦЕНТЪР МЪДРЕЛ АБРАШЕВ ЗА ДВОРЕЦА    
ОбществоМинистърът на културата Божидар Абрашев крои грандиозни планове да превърне Двореца в "Културно-религиозен център", алармира ръководителката на Ботаническата градина към СУ "Св. Кл. Охридски" Валя Машкарова, съобщи вчера агенция "Фокус".

В разпространената информация, се казва, че културното министерство внесло в МРРБ подробен устройствен план за въпросната реконструкция. Той предвиждал на терен в границите на комплекса да се изградят 59 двуетажни вили за почивка. Към базата от 500 легла ще бъдат прибавени заведения за хранене с 350 места, посочва обществен комитет от видни учени. Комитетът, който започна през миналата седмица, както НДТ писа, подписка срещу министъра на културата Божидар Абрашев, обединява председателката на Българското ботаническо дружество проф. Добрина Темнискова, акад. Васил Големански - директор на Института по зоология при БАН, шефове на други научни звена при академията.
В писмо до премиера Симеон Сакскобургготски членовете на комитета алармират, че ако не бъде спешно разрешен спорът за собствеността на Двореца в Балчик, целият природен резерват ще бъде съсипан.
В писмото си до премиера общественият комитет алармира, че от няколко седмици в архитектурно-парковия комплекс "Двореца", който е към Министерството на културата, върви поголовна сеч на дървета и храсти. Служители на ведомството на Божидар Абрашев изкоренили дървета юки, лаврови фиданки, върби, чемшири, а 40-годишна магнолия съхне, защото кората й е разпорена с брадва. Посочва се, че декоративна лоза, която е красяла зидовете, е изрязана, двата ската около водопада са оголени. Проектът за "Културно-религиозен център" предвиждал още да има няколко тенискорта за VIPлетовници и амфитеатър за 1000 зрители. Грандоманските планове целят само да бъде заличена Ботаническата градина и да бъде елиминиран СУ "Св. Кл. Охридски", който я стопанисва, твърдят учените. Те припомнят, че градината пази генофонда на над 3000 вида дървета, цветя и храсти. най-възрастното растение е бяла топола и е на близо 300 години. Ботаническата градина, която е разположена на 350 декара, се пази безценна кактусова колекция от близо 600 вида, която съперничи на кралската градина в Монако. Вече 40 години се водят дела между Министерството на културата и Софийския университет за резиденцията на румънската кралица Мария.
При посещението си в края на миналата седмица в Добрич председателят на парламентарната комисия Стефан Данаилов увери, че ще посети Двореца, за да се запознае на място с проблемите там.
 


Сходни връзки

КУЛТУРНО-РЕЛИГИОЗЕН ЦЕНТЪР МЪДРЕЛ АБРАШЕВ ЗА ДВОРЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди