изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:30 EEST
БЪЛГАРИТЕ СТАВАТ ВСЕ ПО-БЕДНИ    
ОбществоПред НДТ регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева

- Г-жо Василева, какъв ден е 1 май?
- Първи май - Международният ден на труда и работническата солидарност, е ден-емблема, който два века е символ на борбата на трудовите хора за работа и достоен живот.
- Да припомните началото...
- То е на 1 май 1886 г. в Чикаго. Няма друго подобно събитие в световната история като Чикагската демонстрация на площад "Хаймаркет". Това е събитие, повлияло за утвърждаването на икономическите, културните и социални права на работниците и служителите за десетилетия напред до наши дни. На 1 май 1886 г. 80 000 работници, които се борят за осемчасов работен ден, парализират Чикаго и със своята солидарност заставят работодателите и държавната администрация на щата Илинойс и САЩ да преминат към социален диалог с работниците и да признаят техните естествени трудови права. Цената за това са жертвите сред мирните демонстранти, между които и Алберт Парсонс - ръководител на синдикалното движение, който е осъден несправедливо и наказан със смърт. Събитията на 1 май 1886 г. допринасят за свободата на словото, правото на равнопоставеност пред съдебната система и правото на работниците да се организират и борят.
- Откога 1 май е обявен за Международен ден на труда?
- През 1889 г. Социалистическият интернационал на своя конгрес в Париж по предложение на Американската федерация на труда обявява 1 май за международен ден на труда. Реалните последици от всичко това са повече справедливост, повече хляб и работа.
- Защитени ли са правата на работещите в днешна България в навечерието на 1 май 2004 г.?
- За съжаление, в България икономическата и социална обстановка всеки ден се влошава и се налага отново да се борим за права, които в западните общества са неотменима ценност повече от сто години. Хората в страната стават все по-бедни. Броят на безработните расте. Осемчасовият работен ден отдавна не се спазва в десетки предприятия. Хората работят за жълти стотинки по 10-12 часа на ден. КНСБ като най-голямата обществена организация в България няма да отстъпи от борбата за постигане на баланс между труда и капитала. Ние сме за продължаване на реформите, но няма да допуснем някой да забрави колко са важни техните социални измерения. Защото искаме да я има България и децата ни да живеят в нея.
- Какво ще пожелаете на добруджанци в навечерието на Международния ден на труда?
- В този ден повече от всякога ни е нужен оптимизъм за бъдещето. Пожелавам на всички трудови хора да са живи и здрави, по-единни, по-солидарни и по-свободни.
 


Сходни връзки

БЪЛГАРИТЕ СТАВАТ ВСЕ ПО-БЕДНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди