изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:37 EEST
ПРЕСТЪПНОСТТА В СЕЛАТА ОБСЪЖДАХА СЪВЕТНИЦИ ОТ ОБЩИНА ДОБРИЧКА    
ОбществоНа второ поред заседание на Общинския съвет не бе решено какъв да бъде наемът за оборудването и обзавеждането на лекарските и стоматологични практики в селата

Информация за работата на Второ РПУ, обслужващо общините Добричка и Крушари, през 2003 г. по спазване на обществения ред и борбата с престъпността бе обсъдена и приета на вчерашната сесия на Общинския съвет на Добричка. Както НДТ писа, регистрираните криминални престъпления през м.г. са намалели със 180 в сравнение с предходната. "Чувства се, че работата на Второ РПУ от ден на ден става по-компетентна и по-резултатна, но селата все още са център на злосторниците", каза по време на дебатите общинският съветник Стоян Тодоров. Според него, трябва да се обърне повече внимание на охраната на реколтата. Тя била масово атакувана от престъпниците, особено царевицата. В някои от полетата до 70 процента от реколтата от тази култура била прибирана от крадци още на полето. Според общинския съветник, хората виждали колите с прикачени на тях ремаркета, които откарвали царевицата, но не сигнализирали на полицията. "Разшири се дървената мафия, поясите се превърнаха в жалка картина" - констатира още С. Тодоров. Той отправи молба към кмета на общината Петко Петков да се обърне към компетентните институциите за спиране на незаконната сеч. Остро общинският съветник постави и въпроса за набезите на ромите, които в тъмните часове на денонощието се качват на колите си и започват да обикалят селата. "Те имат график - от 23 до 3 часа, трябва да се вземат допълнителни мерки" - категоричен бе общинският съветник. Тревожно било положението и с кражбите в гробищата. Началникът на Второ РПУ подп. Иван Георгиев също посочи, че хората по селата не сигнализират на органите на реда, когато е необходимо. Той посочи случай в с. Владимирово, където била извършена кражба на животни. Въпреки че забелязали движението на непознати автомобили, селяните не се обадили в полицията. И. Георгиев каза още, че хората по селата са наивни и престъпниците се възползват от това. Крадците на животни денем правели оглед, не харесвали предлаганото им, а вечер извършвали кражбите. Началникът на Второ РПУ призова кметовете на населени места за по-голяма разгласа на срещите, които в началото на годината полицейските служители провеждат във всички села. Като пример подп. Георгиев посочи тазгодишната среща в с. Стожер, на която не се явил нето един селянин.
На втора поред сесия ОбС не прие размера на наемните цени за оборудването и обзавеждането на лекарските и стоматологичните практики в община Добричка. Кметът Петко Петков предложи в докладна записка месечният наем да е в размер, равен на 1,25 процента от стойността на оборудването. Според лекари и някои от общинските съветници, голяма част от оборудването не се използва. По тази причина бе обсъден вариантът наем да се плаща само за оборудването, което се използва в дадената практика. В крайна сметка гласовете на съветниците, гласували за и против предложения размер за наем, бяха равни и решението бе отложено за следващата сесия.
На вчерашното заседание бяха приети информации за състоянието на телефонните и пощенски услуги в общината и информация за състоянието на сградния фонд на читалищата. Бяха приети предложените от кмета такси за ползване на общинските пасища и гори. За дребно преживно животно годишната такса ще е 2 лева, а за едро преживно животно - 10 лева. Общинските съветници не приеха предложението на кмета на Добрич Детелина Николова двете общини да бъдат представлявани в Общото събрание на многопрофилната болница за активно лечение в Добрич от Пламен Припърженски. Община Добричка ще продължи да бъде представлявана от кмета Петко Петков.
 


Сходни връзки

ПРЕСТЪПНОСТТА В СЕЛАТА ОБСЪЖДАХА СЪВЕТНИЦИ ОТ ОБЩИНА ДОБРИЧКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди