изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:53 EEST
КАКВО ИМЕ ДА ДАДЕМ НА ДЕТЕТО СИ?    
ОбществоКогато всички грижи, преживявания, страдания, свързани с появяването на новият живот, са отминали, пред родителите застава въпросът какво име да дадат на рожбата си. Защото това е първият подарък, който те поднасят на детето си, при за цял живот.
Какво е най-важно, когато избираме името му? Да звучи красиво? В памет на близък приятел? Да се поднови името на баба, дядо? Има ли мода в имената? Какво искаме от едно име? Искаме много неща, разбира се, макар че и в това няма правила. Календарните светци облекчават задачата, но не е ли вече старомоден такъв подход?


Днес имаме свободата да избираме не от "препоръчителен" списък. И все пак трябва да има някакви критерии - общи за всички имена. Какви са те? В света има много красиви имена, както красивите дрехи. Но и всяка дреха избираме така, че да я носим с удоволствие, да ни отива, съветваме се с приятел, партньор, родител, премерваме я. Така и името не може да е нещо случайно. Преди всичко със сигурност не е хубаво, ако е дълго и трудно за изговаряне. По-добре е, ако името се признася леко и се запомня лесно - и самото то, и заедно с фамилното име.
По принцип ние имаме три имена - лично, бащино и фамилно. И когато избираме име на детето си, не бива да забравяме, че то ще звучи заедно с другите две имена, а ако рожбата е от мъжки пол, то и неговото име някога ще стане бащино за неговите отрочета. Колкото и красиво да звучи едно име, ако то е в дисонанс с фамилията на човека, може да предизвика насмешки, да даде повод за иронични забележки, прякори в училище и в крайна сметка детето ни със сигурност няма да се чувства добре с това име.
Как ви звучи Родриго Славов? Или Касандра Григорова? Или Ричард Груев?
Желателно е името да има и умалителна форма, което предопределя едно ласкаво обръщение и възможност за предаване на различни нюанси в отношението към човека. За да не страдат след време порасналите ви внуци, помислете преди да назовете новородения си син. Макар и просто на пръв поглед, изборът на име е отговорност. Име на вашата рожба можете да изберете на www.imena.hit.bg. Там ще разберете произхода на имената и тяхното значение. НДТ
 


Сходни връзки

КАКВО ИМЕ ДА ДАДЕМ НА ДЕТЕТО СИ? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди