изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:41 EEST
ГЛОБИ ДО 50 ХИЛ. ЛВ. ДА ПЛАЩАТ "ВиК"-тата НИЩЯТ В ПАРЛАМЕНТА    
НовиниНа вниманието на депутатите в парламента са представени текстове на проектозакона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги, съобщава в. "Банкер.

Според новите предложения, "ВиК" дружествата ще заплащат най-големи глоби - от 20 хил. лв. до 50 хил. лв., ако не изпълняват разписаните в нормативния акт дългосрочни бизнеспланове. Според проект, разработен от ресорното министерство - на регионалното развитие и благоустройството, всеки "ВиК" оператор се задължава да разработи такъв план първоначално за три години, а след това за всеки 5 години. В плановете трябва да бъдат включени производствена, ремонтна, инвестиционна и социална част. Те ще се представят и защитават пред специализиран регулаторен орган. Припомняме, че при последното си посещение в Добрич министър Валентин Церовски заяви, че до края на май трябва да бъде внесена в парламента националната водна стратегия, в която ще бъде включен и обособен регулаторен орган от типа на Държавната комисия за енергийно регулиране /ДКЕР/. В тази връзка се предвижда от следващата година комисията да заработи с ново име - Държавна комисия за енергийно и водно регулиране. В текстовете на проектозакона се казва още, че бизнесплановете ще трябва да отговарят на определени критерии, които ще бъдат регламентирани в отделна наредба /например, качество на водата и др./. 50 хил. лв. се предвижда да бъде глобата на дружество, чиито цени не са утвърдени от регулаторния орган. От 10 хил. лв. до 30 хил. лв. ще бъдат глобявани също дружества, които не са съобразили новите си мрежи с приетата от правителството "Национална програма за изграждане на пречиствателни станции за отпадъчни води в населени места". Към момента клиентът плаща всички загуби и течове по мрежата. Със специална наредба към закона се предвижда да бъде разработена методика за определяне на допустимите загуби, като те вече няма да се изразяват в проценти, а в кубични метри на километър водопроводна мрежа за определен период от време. Отчитането ще е по време - месец или година, като така ще се следи дали загубите намаляват като обем.
 


Сходни връзки

ГЛОБИ ДО 50 ХИЛ. ЛВ. ДА ПЛАЩАТ "ВиК"-тата НИЩЯТ В ПАРЛАМЕНТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди