изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:18 EEST
РИТАМЕ И СРЕЩУ ДАРЕНИЕ НА ШВЕЙЦАРЦИТЕ    
ОбществоВ. "Черно море": Забъркаха швейцарски професор в съдебен скандал за зоопарк


Добричкият зоопарк забърка в съдебен скандал швейцарския професор д-р Еванд Изенбюгел, съобщиха магистрати вчера. Фирмата проектант на новия Център за защита на природата и животните - "Линия" ООД, е завела съдебен иск срещу общината по Закона за авторското право. Архитектите искат обезщетение от инвеститора с мотива, че строителите не са следвали точно плана им.

Добричкият съд ще решава спора днес. Проф. д-р Еванд Изенбюгел, който е ветеринарен лекар на Цюрихската зоологическа градина и преподавател в тамошния университет, може да бъде призован като страна в процеса. Чужденецът вече е депозирал своя декларация, че той е авторът на концепцията за изграждането на зоопарка в добруджанския град. Зоологическата градина в Добрич се строи по модел на Цюрихския зоопарк с подкрепата на швейцарски дарители. Чужденците препоръчаха паркът, който заема 160 декара, да прилича на голям селски двор и повечето обитатели - характерни за нашите географски ширини, да се разхождат свободно, а да не бъдат затваряни в клетки. Цюрих подари на Добрич двойка коне "Пржевалски" и българският зоопарк вече е включен в световната програма за опазване на изчезващия вид животни. През юни се очаква да се роди първото бебе на двойката. В Центъра за защита на природата и животните вече са вложени над 800 000 лева. Проф. д-р Евалд Изенбюгел твърди, че за съжаление, проектантите не са изпълнили както трябва авторската му идея. При една от визитите си в Добрич той призна, че не е особено доволен от "пейзажа" в двора и изграждането на волиерите. "Линия" ООД междувременно спечели друго дело срещу общината за неиздължен хонорар. Окръжният съд нареди инвеститорът да изплати пълния размер на договорената сума от близо 17 000 лева за изработването на проекта. Общината обаче настоява Върховният касационен съд да отмени решението, защото фирмата не била коректна и не изпълнила в срок задълженията си. По тази причина договорената цена била намалена с 30 %.

ФОКУС

 


Сходни връзки

РИТАМЕ И СРЕЩУ ДАРЕНИЕ НА ШВЕЙЦАРЦИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди