изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:23 EEST
АДЕЛ ДАРУИШ: КАТО ЦЯЛО АРАБСКАТА ПРЕСА НЕ ВЗЕМА СТРАНАТА НА КАДАФИ    
По светаБългарите са прекалено предпазливи; единственото, което ще накара полк. Кадафи да се осъзнае, е американска намеса, смята бившият редактор за Близкия изток в британските вестници 'Индипендънт' и 'Дейли телеграф'

Адел Даруиш: Като цяло арабската преса не взема страната на Кадафи

Единственото, което ще накара полк. Кадафи да се осъзнае, е американска намеса, смята Адел Даруиш, бивш редактор за Близкия изток на британските вестници "Индипендънт" и "Дейли телеграф". Пред Наталия Илиева от Българската редакция на Би Би Си той коментира как в арабския свят се отразява делото срещу българските медици в Либия:
- По принцип излизащите на арабски вестници са доста скептично настроени към полк. Кадафи. Те го приемат със смесица от учудване, насмешка и известна степен на неодобрение, с изключение на либийската преса, която естествено следва линията на Кадафи.
В арабскоезичния печат започнаха да се появяват намеци колко абсурден е процесът срещу българите.

Един вестник публикува интервю с бащата на палестинския лекар, който определи процеса като "нагласен и абсурден". Той каза, че българските медици и синът му са направени изкупителни жертви заради некомпетентността и лошата хигиена в либийските болници. Като цяло арабската преса не взема страната на Кадафи.

- Какви бяха коментарите в арабския свят след произнасянето на смъртните присъди срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар?
- Повечето коментари бяха на изненада, че е произнесена смъртна присъда. Дори един саудитски вестник писа, че е изненадващо как съдът се използва като политически инструмент за манипулиране, вместо да си върши работата и да раздава правосъдие.

Появиха се обаче и интересни материали, които обвиняват Запада в лицемерие и задават въпроса как Западът е позволил подобно нещо да се случи, тъй като е явно нарушение на човешките права. В някои вестници Великобритания и САЩ бяха обвинени, че гледат собствените си интереси, и доколкото Кадафи отговаря на тях, те са готови да си затворят очите за нарушенията на човешките права в Либия.

- Какви са вариантите за съдбата на българите и палестинския лекар, след като смъртната присъда бъде обжалвана?
- От личен опит мога да кажа че ситуацията в Либия е направо смешна, тъй като има пълно разпадане на йерархичната система на организациите и на съдебната система. За чужденеца, дори да е адвокат, е невъзможно да разбере как работи либийската юридическа система. От една страна, те нямат нормална държавна структура и структура на гражданското общество. Във всяка друга държава можеш да разбереш как работи правната система, докато в Либия това е невъзможно. Мисля че дори либийските адвокати не могат да разберат как функционира правната им система.

- Смятате ли,че в крайна сметка Кадафи ще помилва медицинските сестри?
- Изглежда така, като че ли може да го направи, тъй като вероятно съзнава, че не се нуждае от повече проблеми с медиите, особено ако те подхванат случая. От друга страна обаче Кадафи винаги е твърдял, че той не управлява, че това, което става в Либия, няма нищо общо с него и че той само вдъхновява хората, а всичко е в ръцете на т.нар. "народни комитети", каквото и да значи това. Така че ако Кадафи се намеси, това би противоречало на собствените му думи.

Много трудно е да се предвиди какво ще направи полк. Кадафи. Единият сценарий е, че може да свика някакъв народен комитет, който след това да инструктира апелативния съд да оправдае обвиняемите, но е много, много трудно да се предвиди какво ще направи Кадафи.

- Изчерпала ли е според Вас българската страна всички възможности за постигане на благоприятен изход в процеса?
- Полк. Кадафи е доказал, че е човек, който разбира само от езика на силата. Не забравяйте, че той промени цялостно политиката си, когато беше предприета военна акция срещу Саддам Хюсеин.

С цялото си уважение към българското правителство мога да кажа, че българите са прекалено внимателни и предпазливи във външната си политика. Може би точно за това той избра такава лесна цел - хора, които са твърде беззащитни. Ако аз бях български дипломат, щях да отида в ООН или в Червения кръст или в някоя друга международна организация и да поискам от тях да се заемат със случая.

- След като ЕС и САЩ реагираха остро на присъдите, може ли да се очаква някаква промяна в политиката на Кадафи по този случай?
- Мисля, че единственото, което ще накара полк. Кадафи да се осъзнае, е американска намеса. На него трябва да му се каже - и то твърдо, - от американски пратеник, че това поведение е неприемливо и че той не може да се отнася така с медицински работници, които са в Либия да помагат на неговия народ.

Аз не виждам никакъв друг начин. Според мен те са невинни. Не мисля, че който и да е медицински работник, независимо от народността му, би направил нещо във вреда на пациентите си, особено когато става дума за деца. Те са невинни и трябва да се каже на Кадафи да не си играе с живота им. Единствените хора, които могат да му го кажат категорично, са американците.


 


Сходни връзки

АДЕЛ ДАРУИШ: КАТО ЦЯЛО АРАБСКАТА ПРЕСА НЕ ВЗЕМА СТРАНАТА НА КАДАФИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди