изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:47 EEST
ИЗРАЕЛ: НАЙ-МАЛКИЯТ КОМПЮТЪР В СВЕТА ЩЕ МОЖЕ ДА ЛЕКУВА РАК    
По светаНай-малкият компютър на света може някога да бъде използван за лечение на рак. Това твърдят изследователи от Израел.

Те изобретили система, идентифицираща промените в баланса на молекулите в тялото, които указват, че в организма се развива рак. Микроскопичната машинка може да диагностицира типа рак и да произвежда молекула, която противодейства на раковите клетки.

Компютърът е направен изцяло от биологични молекули. Всички компоненти и софтуеърът са съставени от ДНК, а хардуеърът е от ензими, влияещи на ДНК. В една капка вода могат да влязат около един трилион от най-малките компютри. Някой ден те могат да се използват като имплантанти за лечение на тежки болести.

Има няколко вида заболявания, които се характеризират с промяна в баланса на определени молекули. Последната модификация позволява на апарата да преценява концентрацията на специфични РНК-молекули, които може да са повече или по-малко, в зависимост от типа рак.

Израелските учени се надяват някой ден в бъдещето да създадат така наречения "лекар в клетка", който да действа в тялото, да регистрира заболяване и да приложи необходимото лечение. Такива футуристични решения обаче изглеждат далеч - години напред в бъдещето.


 


Сходни връзки

ИЗРАЕЛ: НАЙ-МАЛКИЯТ КОМПЮТЪР В СВЕТА ЩЕ МОЖЕ ДА ЛЕКУВА РАК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди