изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:44 EEST
ЛОВЯТ... МЪРТВО ПИЯНА РИБА В РЕКА ЯНТРА    
ЕкологияСпециално за "Нова добруджанска трибуна" от Balkan Media Agency, Стефан Георгиев

Тежка катастрофа преживя поречието на река Янтра, съобщи днес кореспондент на Balkan Media Agency. Тонове отровена риба се виждат по бреговете на реката, роми я събират с каруци и я продават на безценица, разказват очевидци от Полски Тръмбеш и Драганово.

При Куцина местни жители са видели отровени мрени, кефал, моруна и сом. Майки на натровени деца молят ветеринарните власти да изследват отровената риба, за да не се случи най-лошото. Проверка на Balkan Media Agency в НВМС установи, че до момента държавният орган не е направил изследвания, от които да се разбере причината за натравянията от консумацията на рибата. Няма разпоредена проверка и в ХЕИ.

Атанас Маринов, рибар по поречието на Янтра от 30 години, е призовал от страниците на в. “Борба”-Велико Търново всички рибари да се обединят и да запушат отходните канали на Спиртния завод в Горна Оряховица, откъдето се смята че е дошло замърсяването. Реакцията на местните жители и породена от факта, че от РИОСВ нехаят за случилото се, нито глобяват “Захарни заводи”, нито спират производството до изграждане на задължителните по закон пречиствателна станция и съоръжения.

Проверка на Balkan Media Agency в Министерството на околната среда и водите показа, че ведомството не е уведомено за случая и не вижда как и защо трябва да взема мерки. Опитът на журналист от Balkan Media Agency да попита в екологични партии и сдружения какви протести ще предприемат в случая също удари на камък. Оказа се, че зелените и екологични партии и сдружения нехаят по темата и се занимават с политически изследвания, организация и подготовка за участие в предстоящите парламентарни избори.

Проверката в “Захарни заводи”-Горна Оряховица показа, че Спиртният завод, който бълва отрови в р. Янтра, продължава да работи, произвеждайки по 20 т спирт дневно, с пълно натоварване на мощностите, изливайки отрови във водите на р. Янтра.

“Захарни заводи”-Горна Оряховица е с 90-годишна история. Фабриката за рафинирана захар е създадена по съвместен проект на български и чешки инженери. Днес дружеството, което от 2000 г. е приватизирано, има шест звена: за производство на захар, за захарни изделия, за етилов алкохол, за печатане и изработване на опаковки, за изработване на нестандартно оборудване и ТЕЦ. Собственици на заводите в Горна Оряховица са РМД “Захаринвест” АД, ЕТ “Георги Узунов-Фарадей”-Стара Загора, ЕТ “Ритъм-Таня Бонева”-Стара Загора и др. юридически лица. За 2002 г. “Захарни заводи”-Горна Оряховица отчете 61 540 000 лв. приходи от продажби, 2 161 000 лв. нетна печалба и 16 504 000 лв., внесени в държавния бюджет.
НДТ
 


Сходни връзки

ЛОВЯТ... МЪРТВО ПИЯНА РИБА В РЕКА ЯНТРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди