изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:54 EEST
С НАД 1000 СА НАМАЛЕНИ БЕЗРАБОТНИТЕ ПРЕЗ АПРИЛ    
ОбществоСезонната заетост сваля безработицата в района

С 1056 по-малко безработни са регистрирани в дирекция "Бюро по труда" в Добрич през април в сравнение с предходния месец, отчитат от дирекцията. Според специалистите, тенденцията на постепенно намаляване на безработицата ще продължи. Това се дължи най-вече на сезонния характер на икономиката на района, обслужван от ДБТ - общините Добрич, Добричка и Крушари. През летните месеци се увеличава броят на заетите в туризма, търговията на открито, селското и горското стопанство и строителството. Така равнището на безработица в района през април е 14,7 процента и е с 1,6 пункта по-ниско от март т.г, както и с 2,3 пункта по-ниско спрямо април м.г. И за трите общини стойностите бележат спад. Най-ниско е нивото на безработица в Добрич - 11,8 процента. За Добричка и Крушари то е, съответно, 27,7 процента и 24,3 процента.
Регистрираните безработни жени през април са били 5387 и продължават да заемат повече от половината - 55 процента, от всички регистрирани. Младежите до 29 години без работа са 2893 и поддържат трайно 29-30-процентен дял в структурата на безработицата. 941 или 8 процента са регистрираните в ДБТ висшисти.
През април фирмите с изразена сезонна дейност са активизирали търсенето на работници и специалисти в сферата на туризма и селското стопанство и офертите за работа са били предимно за готвачи, сервитьори, камериери, озеленители, механизатори и др. Най-голямо е търсенето на работна сила от "Албена" АД, строителни фирми и земеделските кооперации в района.
През четирите месеца от началото на годината работа са започнали 3263 безработни лица. От тях 1491 са жени, 837 - младежи до 29 години, а 355 - висшисти.

 


Сходни връзки

С НАД 1000 СА НАМАЛЕНИ БЕЗРАБОТНИТЕ ПРЕЗ АПРИЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди