изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:44 EEST
ВИНА ОТ ИЗБА КАРНОБАТ ЩЕ ПИЯТ В ДАЛЕЧНИЯ ИЗТОК, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ГЕРМАНИЯ И БЕНИЛЮКС    
НовиниСпециално за "Нова добруджанска трибуна" от Вalkan Media Agency, Ваня Милчева

Международното изложение за вина и спиртни напитки London International Wine and Spirits Fair /LIWSF/ е най-голямата световна проява, на която се представят текущи и бъдещи тенденции от винифицирането до търговията с вина и спиртни напитки. Между 18 и 20 май т.г. в зала ExCeL, Докландс, Лондон 17 487 посетители - с 15 на сто повече в сравнение с 2003 г., имаха възможност да разгледат щандовете и да се запознаят отблизо с продукцията на водещи производители.
Българският национален щанд, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на търговията към Министерството на икономиката, включваше представители на винарски изби от всички лозаро-винарски райони на страната.
Безспорен интерес сред участниците в панаира предизвикаха вината от Новия свят – Аржентина, Чили, ЮАР, Австралия и Нова Зеландия. Производители и износители от тези региони представиха бели вина - нова реколта, показаха бъдещи тенденции по отношение на качеството и опаковките, разкриха нови идеи за оптимизиране производствения процес на качествени бели вина. За ценителите на т.нар. “нови вина” не остана скрита обезпокоителната тенденция за намаляване реколтата от грозде, която производителите от Новия свят прибират. Най-осезаем е спадът в Чили - винарите отчитат близо 30 на сто по-ниска реколта през т.г. в сравнение с 2003 г. Качеството на прибраното грозде е на почти същото ниво. Крайният резултат от тази тенденция е стабилизиране на цените на вината от южното полукълбо спрямо тези от Стария свят /Европа/.
По време на световното изложение в Лондон пролича характерната за българските винопроизводители в последните години тенденция за предлагане на добри вина на сравнително ниски цени. Това се отразява чувствително на имиджа на родната продукция на световния пазар. Националното представяне на вината ни е една от първите стъпки към възприемането на българските продукти от потребителите при реално съотношение между цена и качество. Последователната комуникация, както и сериозните инвестиции в модернизирането на производството и създаването на нови лозови масиви, са пътят, по който българските вина ще се завърнат и наложат на европейския и световен пазар на виното, споделя Петя Ангелова, бранд мениджър на Винарска изба “Карнобат”.
Енолозите от изба Карнобат, които посетиха световното изложение в Лондон, почерпиха от опита на колегите си от цял свят и създадоха ценни контакти, сподели Николай Колев, енолог във Винарска изба “Карнобат”. Свързахме се с технолози от водещи американски фирми като Kendall-Jackson и Ernest&Julio Gallo, както и с австралийските производители на вино Rosemount и Jacob’s Greek, и получихме покана да посетим предприятията им, за да обменим опит. Поканихме представители на тези авторитетни фирми да разгледат нашата винарска изба и да се запознаят с модерния комплекс за винопроизводство, изграден с пари по европейската програма САПАРД, който е гордост за Винарска изба “Карнобат”.
В Лондон представителите на изба Карнобат се запознаха детайлно с възможностите за износ на българско вино във Великобритания, Германия, страните от Бенелюкс и Далечния изток. В най-скоро време ще бъдат подписани първите договори за износ на Chateau Karnobat. За цялостно убеждение на бъдещите партньори в качествата на вината, произведени във Винарска изба “Карнобат”, са поканени представители на търговските фирми да разгледат новите ни лозови насаждения, да се запознаят с елитните сортове грозде, които се отглеждат, да проследят отблизо и в детайли производствения процес, да се уверят в характеристиките на модерните съоръжения. Дегустация на продукцията е убедително доказателство, че изба Карнобат предлага вино с гарантирано постоянно високо качество и добри производствени характеристики.
В най-скоро време Винарска изба “Карнобат” ще се присъедини към световните лидери в бранша, които развиват винен туризъм. Почитатели на виното от страната и чужбина ще могат по всяко време на годината да дегустират вина от избата, да се запознават на място с тайните на енолозите и да изслушват съветите на сомелиерите, споделят намеренията си от Винарска изба “Карнобат”.

НДТ
 


Сходни връзки

ВИНА ОТ ИЗБА КАРНОБАТ ЩЕ ПИЯТ В ДАЛЕЧНИЯ ИЗТОК, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ГЕРМАНИЯ И БЕНИЛЮКС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди