изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:24 EEST
ЩЕ СЪХРАНИМ И РАЗВИЕМ ТРАДИЦИИТЕ НА ОРТОПЕДИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ    
ЗдравеНовият началник на отделението по ортопедия и травматология д-р Митко Георгиев пред НДТ

- Д-р Георгиев, бихте ли се представили пред читателите?

- От 23 април съм началник на отделението. Преди това съм работил в продължение на три години като ординатор в Бърза помощ. От 1990 г. работя в отделението. През 1994 г. придобих специалност "Ортопедия". Преди да заема длъжността началник, съм работил като ординатор в отделението.

- Вие спечелихте мястото с конкурс. Какво предложихте в своята концепция?

- Стремежът ми в цялата концепция бе да бъде променен стилът на работа в аспект на новите изменения в нормативните документи и въобще в подхода на заплащане и финансиране на болниците, за да може максимално да бъде мотивиран целият екип и това да съответства на едно адекватно и съпоставимо с нашите възможности и общоевропейските стандарти обслужване в областта на ортопедията и травматологията. Отделението има традициите като клиника към Медицинския институт във Варна, има традиция като едно от първите отделения на бившия окръжен град. Надявам се тези традиции да бъдат развити и адаптирани максимално удобно, за да бъдат съпоставими с новите изисквания.

- Смятате ли да направите нововъведения в ръководеното от Вас отделение? Има ли то нужда от нова апаратура, от допълнителна квалификация на персонала?

- Лечението на болните е такъв продукт, който изисква непрекъсната квалификация и непрекъсната инвестиция. За да имаме адекватно и на ниво лечение, трябва непрекъснато да влагаме средства както в материалната база, така и в квалификацията. Много са причините, които до сега не са ни давали възможност това да протича в оптимален вариант, но смятам, че поне в сравнение с другите болници в страната ние имаме по-реални шансове да работим в по-нормална среда. Отделението разполага с достатъчно квалифицирани кадри - лекари, медицински сестри, санитари. Нуждаем се от допълнително финансиране за инструментариум и консумативи. Разработваме нов проект с Кантоналната болница в Шафхаузен за възстановяване счупванията в проксималния край на бедрото. Работим също по техен проект за артроскопии. Тези операции в отделението се правят вече седма година, имаме достатъчно опит, добро оборудване да го вършим като рутинна методика. Занапред бихме могли да развием дейността в ендопротезирането на тазобедрени стави, за което вече имаме опит. Проблемът е във финансирането. В проекта за новия рамков договор беше предвидено НЗОК се заплащат протезите на колянна и тазобедрена става. Ако това стане, ще имаме възможност да го прилагаме по-широко.

- Как ще коментирате новото финансиране на здравните заведения? От една страна Вие сте началник на отделение, от друга сте в УС на Българския лекарски съюз, който не одобрява новата методика.

- Аз лично съм точно между чука и наковалнята в тази ситуация. В смисъл, че като началник на отделение за мен са задължителни всички разпоредби на министерството. Друг е въпросът, че в преговорите, които води Лекарският съюз за подписването на Националния рамков договор, имаме по-различни виждания. Нашите желания като професионалисти са много големи, защото - когато става въпрос за здраве, финансите не би трябвало да бъдат лимитиращ фактор. В този аспект нашето желание ще бъде максимално да се остойностяват трудът и разходите, за да можем да имаме реална представа за извършената дейност и съответно като съсловие да знаем максимално точно каква е оценката на нашия труд и нашата квалификация. Ние сме наясно, че финансовата рамка е ограничена. Но искаме да бъде остойностено това, което вършим, а не тези общи параметри в 17 групи заболявания. В тях никъде не е упоменато колко са средствата за лекарски и сестрински труд, колко са за консумативи и материални разходи. Защото с НЗОК договаряме дейности. А когато говорим за бюджет, в него включваме и дейности, и материални разходи.

- Смятате ли, че в крайна сметка ще бъде подписан НРД?

- Рамков договор реално има, но той е за 2003 г. Нашата цел е да подпишем за 2004 г. такъв договор, който да е по-добър. В противен случай няма никакъв рационален смисъл да се прави нов договор, просто за да има такъв.

 


Сходни връзки

ЩЕ СЪХРАНИМ И РАЗВИЕМ ТРАДИЦИИТЕ НА ОРТОПЕДИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди